Riscul deflaţiei creşte probabilitatea unor noi măsuri de stimulare din partea băncilor centrale

Companiile din Europa şi China au redus preţurile în ianuarie, pe fondul stagnării producţiei, riscurile deflaţiei la nivel mondial sporind probabilitatea unui nou val de măsuri de stimulare din partea băncilor centrale, în acest an.

Urmărește
199 afișări
Imaginea articolului Riscul deflaţiei creşte probabilitatea unor noi măsuri de stimulare din partea băncilor centrale

Riscul deflaţiei creşte probabilitatea unor noi măsuri de stimulare din partea băncilor centrale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Activităţile economice sunt mai alerte în alte părţi ale lumii, precum Japonia, India şi Coreea de Sud, dar şi aceste state înregistrează încetiniri ale inflaţiei.

Bănci centrale precum cele din Elveţia, Turcia, Canada şi Singapore au luat deja măsuri de relaxare a politicilor monetare în ultimele câteva săptămâni.

Banca Centrală Europeană (BCE) a anunţat la jumătatea lunii ianuarie un program de suplimentare a lichidităţilor prin achiziţii de obligaţiuni publice şi provate în valoare de circa 1.100 de miliarde de euro, în încercarea de a stimula inflaţia şi creşterea economică.

"Sunt multe ţări unde băncile centrale se concentrează cel mai mult pe relaxarea politicilor monetare. În zona euro BCE o face din plin", a declarat Jacqui Douglas, analist la TD Securities.

Douglas anticipează că, în afara zonei euro, Suedia şi Norvegia vor lua noi măsuri de reducere a dobânzilor.

Indicele PMI privind intenţiile de achiziţii ale managerilor, calculat de Markit, a atins în ianuarie 51 de puncte şi se află la cel mai ridicat nivel din ultimele şase luni. Totuşi, indicele abia dacă depăşeşte pragul de 50 de puncte care separă creşterea de contracţie. În decembrie, indicele a atins 50,6 puncte.

Date publicate vineri au arătat că preţurile din zona euro au înregistrat în ianuarie un declin de 0,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

În Marea Britanie, activităţile din industria prelucrătoare au crescut uşor în ianuarie, dar fabricile au aplicat cea mai mare reducere a preţurilor după 2009.

Analişti intervievaţi de Reuters anticipează că Banca Angliei va menţine dobânzile la un minim record cel puţin până în octombrie, mai mult decât era prevăzut iniţial.

În China, indicele PMI calcultat de Chinese HSBC/Markit a atins un nivel de numai 49,7 puncte. Mai îngrijorător este faptul că indicele PMI oficial, care include doar fabricile mari, a scăzut în mod neaşteptat, pentru prima oară în ultimii doi ani şi jumătate, de la 60,1 puncte în decembrie la 49,8 puncte.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici