- Home
- Economic
- FRANKFURT, (01.11.2013, 17:03)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Riscul unei deflaţii în zona euro complică redresarea economică
Riscul producerii unei deflaţii în zona euro complică redresarea economică, iar preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, are puţine opţiuni de combatere a tendinţei de încetinire a creşterii preţurilor.
Urmărește
281 afișări
Riscul unei deflaţii în zona euro complică redresarea economică (Imagine: Shutterstock)
Preţurile de consum din zona euro au înregistrat în octombrie cea mai lentă creştere din ultimii patru ani, de 0,7%, cu mult sub ţinta BCE de sub 2%, relatează Bloomberg.
Şeful BCE poate să reducă dobânda de politică monetară, aflată deja aproape de zero, să suplimenteze lichidităţile, măsură care ar putea să nu ducă la creşterea preţurilor, sau să ignore propria definiţie a stabilităţii preţurilor, potrivit analiştilor unor bănci precum JPMorgan Chase & Co. şi BNP Paribas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Încetinirea creşterii preţurilor se poate transforma într-o spirală negativă a acestora (deflaţie) care să afecteze redresarea economică în zona euro.
Zona euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, după şase trimestre de contracţie economică, dar şomajul se află la un nivel record, iar creditarea este în scădere.
Euro a scăzut vineri cu 0,5%, la 1,3523 dolari pe unitate, şi se îndreaptă spre cel mai mare declin săptămânal din ultimele nouă luni.
Datele referitoare la inflaţie, publicate de Eurostat, au alimentat speculaţiile că BCE ar putea să reducă dobânda cheie, în prezent de 0,5%, să suplimenteze lichidităţile în sistemul financiar, sau să facă achiziţii de obligaţiuni similare cu cele ale Rezervei Federale americane.
Bank of America, UBS şi Royal Bank of Scotland Group anticipează că BCE va reduce dobânda cheie la reuniunea de săptămâna viitoare. BNP Paribas, Societe Generale, JPMorgan Chase şi Scotiabank estimează să reducerea va avea loc în decembrie, când BCE va publica noi estimări economice.
"Inflaţia se menţine în mod constant sub ţinta BCE de sub 2%, nivel care asigură, potrivit instituţiei, stabilitatea preţurilor. În plus, aprecierea euro determină o înăsprire a condiţiilor financiare şi monetare în uniunea monetară", a declarat Ken Wattret, economist şef pentru zona euro la BNP Paribas în Londra.
Moneda unică europeană s-a apreciat cu peste 4% faţă de principalele monede, de la sfârşitul lunii martie, iar săptămâna trecută a atins un maxim al ultimilor doi ani.
O apreciere de 10% a euro ar avea un efect similar cu majorarea dobânzii cheie cu 0,5%-1%, potrivit calculelor Nordea Markets de luna trecută.
Erik Nielsen, economist şef la UniCredit în Londra, consideră că o astfel de apreciere a euro ar avea un impact de 0,8% din PIB-ul zonei euro, pe parcursul a doi ani, cel mai mult în primele 12 luni.
BCE a respins apelurile pentru aplicarea unei suplimentări a lichidităţilor în stil american şi a optat în schimb pentru accesul nelimitat al băncilor la lichidităţi, pe o perioadă de trei ani.
Economia zonei euro depinde în proporţie de 70% de finanţarea prin credite bancare, astfel că politica achiziţiilor de obligaţiuni este mai dificil de aplicat. În SUA, 70% din finanţare este realizată prin emiterea de obligaţiuni.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe