- Home
- Economic
- FRANKFURT, (01.11.2013, 17:03)
- Anca Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Riscul unei deflaţii în zona euro complică redresarea economică
Riscul producerii unei deflaţii în zona euro complică redresarea economică, iar preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, are puţine opţiuni de combatere a tendinţei de încetinire a creşterii preţurilor.
Urmărește
281 afișări
Riscul unei deflaţii în zona euro complică redresarea economică (Imagine: Shutterstock)
Preţurile de consum din zona euro au înregistrat în octombrie cea mai lentă creştere din ultimii patru ani, de 0,7%, cu mult sub ţinta BCE de sub 2%, relatează Bloomberg.
Şeful BCE poate să reducă dobânda de politică monetară, aflată deja aproape de zero, să suplimenteze lichidităţile, măsură care ar putea să nu ducă la creşterea preţurilor, sau să ignore propria definiţie a stabilităţii preţurilor, potrivit analiştilor unor bănci precum JPMorgan Chase & Co. şi BNP Paribas.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Încetinirea creşterii preţurilor se poate transforma într-o spirală negativă a acestora (deflaţie) care să afecteze redresarea economică în zona euro.
Zona euro a ieşit din recesiune în trimestrul al doilea, după şase trimestre de contracţie economică, dar şomajul se află la un nivel record, iar creditarea este în scădere.
Euro a scăzut vineri cu 0,5%, la 1,3523 dolari pe unitate, şi se îndreaptă spre cel mai mare declin săptămânal din ultimele nouă luni.
Datele referitoare la inflaţie, publicate de Eurostat, au alimentat speculaţiile că BCE ar putea să reducă dobânda cheie, în prezent de 0,5%, să suplimenteze lichidităţile în sistemul financiar, sau să facă achiziţii de obligaţiuni similare cu cele ale Rezervei Federale americane.
Bank of America, UBS şi Royal Bank of Scotland Group anticipează că BCE va reduce dobânda cheie la reuniunea de săptămâna viitoare. BNP Paribas, Societe Generale, JPMorgan Chase şi Scotiabank estimează să reducerea va avea loc în decembrie, când BCE va publica noi estimări economice.
"Inflaţia se menţine în mod constant sub ţinta BCE de sub 2%, nivel care asigură, potrivit instituţiei, stabilitatea preţurilor. În plus, aprecierea euro determină o înăsprire a condiţiilor financiare şi monetare în uniunea monetară", a declarat Ken Wattret, economist şef pentru zona euro la BNP Paribas în Londra.
Moneda unică europeană s-a apreciat cu peste 4% faţă de principalele monede, de la sfârşitul lunii martie, iar săptămâna trecută a atins un maxim al ultimilor doi ani.
O apreciere de 10% a euro ar avea un efect similar cu majorarea dobânzii cheie cu 0,5%-1%, potrivit calculelor Nordea Markets de luna trecută.
Erik Nielsen, economist şef la UniCredit în Londra, consideră că o astfel de apreciere a euro ar avea un impact de 0,8% din PIB-ul zonei euro, pe parcursul a doi ani, cel mai mult în primele 12 luni.
BCE a respins apelurile pentru aplicarea unei suplimentări a lichidităţilor în stil american şi a optat în schimb pentru accesul nelimitat al băncilor la lichidităţi, pe o perioadă de trei ani.
Economia zonei euro depinde în proporţie de 70% de finanţarea prin credite bancare, astfel că politica achiziţiilor de obligaţiuni este mai dificil de aplicat. În SUA, 70% din finanţare este realizată prin emiterea de obligaţiuni.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe