Ritmul anual al comerţului cu amănuntul la maximul ultimilor doi ani
- Comerţul cu amănuntul a continuat să evolueze peste potenţial pentru a cincea lună consecutiv în ianuarie.
- Volumul vânzărilor a accelerat, conform datelor INS, de la 0,8% lună/lună în decembrie la 3,5% lună/lună în ianuarie.
- Analiza vine din partea Băncii Transilvania.
Creşterea vine pe fondul climatului pozitiv din piaţa forţei de muncă şi din piaţa creditului (în contextul mix-ului relaxat de politici economice) şi eliminării accizei suplimentare la carburanţi.
Se evidenţiază majorarea vânzărilor de carburanţi în magazine specializate cu un ritm lunar de 10,2%, evoluţie influenţată de eliminarea accizei suplimentare de la 1 ianuarie.
De asemenea, dinamica lunară a vânzărilor de bunuri alimentare/băuturi/tutun a accelerat de la 1,3% în decembrie la 1,5% în ianuarie, maximul din aprilie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
După anunţul lui Bolojan, şi şeful Camerei Deputaţilor anunţă reducerea a peste 200 de posturi
-
Kremlinul dezinformează: Operaţiune militară fictivă la graniţa României cu Ucraina
-
Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Totodată, ritmul lunar al vânzărilor de mărfuri nealimentare a accelerat de la 0,2% în decembrie la 3,6% în ianuarie, cel mai ridicat nivel din ianuarie 2019.
În dinamică an/an comerţul cu amănuntul a accelerat de la 9,3% în decembrie la 11,1% în ianuarie, cea mai bună evoluţie din ianuarie 2018.
Se evidenţiază accelerarea vânzărilor de carburanţi în magazine specializate de la 5,1% an/an în decembrie la 11,9% an/an în ianuarie (maximul din luna august).
De asemenea, vânzările de mărfuri alimentare/băuturi/tutun au accelerat de la 9,4% an/an în decembrie la 10,6% an/an în ianuarie (cel mai bun ritm din martie 2018).
Nu în ultimul rând, vânzările de produse nealimentare au accelerat la 11,2% an/an în ianuarie (maximul din martie 2019), evoluţie susţinută de majorarea venitului real disponibil al populaţiei şi climatul pozitiv din piaţa creditului.
Conform scenariului macroeconomic central BT consumul privat (principala componentă a PIB) ar putea creşte cu un ritm mediu anual de 4,8% în perioada 2020-2022, în decelerare comparativ cu dinamica medie din perioada 2015-2019, evoluţie determinată de rebalansarea politicii economice interne, notează analiştii băncii.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO