Potrivit unui comunicat transmis vineri de ANSVSA, în august, direcţiile judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor precum şi a municipiului Bucureşti au făcut 7.347 de controale în unităţile din industria agroalimentară care desfăşoară activităţi în domenii precum fabricarea produselor de morărit, a pâinii, a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare, a băuturilor alcoolice, dar şi a celor de depozitare a produselor alimentare, a seminţelor, legumelor şi fructelor.
Controalele au vizat aspecte privind calitatea spaţiilor de depozitare a produselor alimentare, manipularea, prelucrarea şi depozitarea acestora, controlul dăunătorilor, documentele prevăzute de legislaţie şi a informaţiilor privind sistemul HACCP, condiţiile de igienă şi de funcţionare a unităţilor.
Ca urmare a neregulilor constatate, au fost acordate 127 de amenzi contravenţionale în valoare totală de 219.800 lei.
Cele mai mari amenzi, în valoare de 51.400 lei, s-au dat în judeţul Dâmboviţa, pentru neîntreţinere spaţii, depozitare necorespunzătoare, manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare, neînregistrare spaţii, depăşirea capacităţii de depozitare produse alimentare şi etichetare necorespunzătoare.
Cele mai mici amenzi, 1.200 de lei, s-au dat în judeţul Buzău, pentru neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor şi depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare.