- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roibu, Oltchim: Propunerile de reducere a datoriilor vizează conversia unor creanţe în acţiuni
Autorităţile analizează mai multe propuneri de conversie a unor creanţe în acţiuni, în vederea privatizării Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT), şi nu iau în calcul ştergerea datoriilor combinatului chimic, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Oltchim, Constantin Roibu.
"Câteva dintre propunerile discutate sunt conversia creanţelor faţă de statul român şi faţă de anumiţi furnizori ai companiei în acţiuni, precum şi a unei părţi din creditele la bănci. În niciun caz nu se ia în calcul ştergerea datoriilor Oltchim, iar termenul până la care trebuie rezolvată această situaţie este momentul în care va fi publicat caietul de sarcini pentru privatizarea companiei", a afirmat Roibu.
Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, a transmis, vineri, un comunicat, în care arată că sunt analizate mai multe soluţii pentru rezolvarea datoriilor companiei, fără să le precizeze.
La finele lunii martie, combinatul avea de plătit datorii cu scadenţa până la un an de 1,28 miliarde de lei (312,2 milioane de euro). Totodată, creanţele însumau 285,17 milioane de lei (69,5 milioane de euro).
În scrisoarea de intenţie convenită de Guvern cu FMI, se spune că Executivul a renunţat la intenţia de a lichida, dacă privatizarea eşuează în acest an, şi a menţinut doar calendarul prin care îşi propune să vândă acţiunile deţinute la combinatul chimic până la sfârşitul anului.
Documentul, convenit cu FMI în urma misiunii de evaluare din aprilie-mai şi obţinut de MEDIAFAX, relevă intenţia Guvernului de a vinde până la sfârşitul acestui an pachetul de acţiuni Oltchim rămas în proprietatea statului şi de a identifica în următoarele luni o soluţie pentru datoriile combinatului.
Este prevăzută astfel angajarea până la sfârşitul lunii iunie a unui consultant juridic pentru privatizarea companiei, a unei bănci de investiţii pentru privatizare până la sfârşitul lunii septembrie, precum şi finalizarea procedurilor de licitaţie până la sfârşitul acestui an.
Scrisoarea convenită cu FMI nu mai include însă şi varianta lichidării companiei în cazul în care privatizarea eşuează în acest an, prevedere inclusă în draftul scrisorii de intenţie cu FMI, datat 3 mai.
Roibu a transmis marţi un comunicat în care salută decizia Guvernului de a menţine Oltchim pe lista de privatizare. La finele lunii februarie, Roibu declara că privatizarea Oltchim ar putea fi păguboasă pentru stat, din cauza discrepanţei uriaşe dintre activele companiei şi valoarea capitalului social.
Tot în luna februarie, Ministerul Economiei a anunţat că va achiziţiona în acest an servicii de consultanţă pentru privatizarea combinatului, iar trecerea acestuia în proprietate privată va avea loc în prima jumătate a anului viitor.
Combinatul are circa 3.500 de angajaţi şi a încheiat primul trimestru cu pierderi de 2,64 milioane lei (627.000 euro), de 20 ori mai mici faţă de rezultatul negativ din perioada similară a anului anterior. Afacerile Oltchim au crescut de aproape două ori, la 464,69 milioane lei (110,1 milioane euro).
Ministerul Economiei deţine 54,7% din titlurile companiei, în timp ce grupul PCC, înregistrat în Germania, are 12,1% din acţiuni.
Fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International şi-a majorat recent participaţia la Oltchim la 11,92%. Fondul vizează în special companiile aflate în dificultate sau neperformante din Europa şi Asia.
ULTIMELE ȘTIRI
-
O navă a Rusiei s-a scufundat în largul Spaniei în urma unei explozii. De ce analișii privesc accidentul cu suspiciune
-
Nou record al numărului de investitori activi la Bursa de Valori
-
Cum sărbătoresc europenii Crăciunul? Tradiţii unice şi fascinante din diferite culturi
-
Israelul vrea ca grupul rebel Houthi să fie desemnat organizaţie teroristă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.