- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Roibu: Oltchim trebuie să fie preluată de un investitor puternic, care să sprijine angajaţii
Privatizarea Oltchim Râmnicu-Vâlcea (OLT) ar trebui să aibă un câştigător puternic, care să ţină cont de importanţa strategică a companiei şi să acţioneze în interesul salariaţilor, a declarat Constantin Roibu, directorul general al combinatului chimic.
"Salutăm decizia Guvernului de a menţine Oltchim pe lista de privatizare şi sperăm ca acest proces să aibă un câştigător puternic care să ţină cont de importanţa strategică a Oltchim pe piaţa produselor petrochimice şi, de asemenea, care să acţioneze în interesul angajaţilor companiei. În acest sens, am întreprins deja primii paşi de susţinere a demersului Guvernului, fiind conştienţi că întreg procesul trebuie să se bazeze pe experienţa acumulată de-a lungul timpului", a declarat Roibu într-un comunicat.
La finele lunii februarie, Roibu a declarat că privatizarea Oltchim ar putea fi păguboasă pentru stat, din cauza discrepanţei uriaşe dintre activele companiei şi valoarea capitalului social.
Tot în luna februarie Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Oltchim, a anunţat că va achiziţiona în acest an servicii de consultanţă pentru privatizarea combinatului chimic, iar trecerea acestuia în proprietate privată va avea loc în prima jumătate a anului 2012.
Surse oficiale au declarat duminică pentru MEDIAFAX că Guvernul a menţinut în scrisoarea de intenţie la noul acord cu FMI obiectivul de a privatiza Oltchim. Combinatul a fost inclus pe lista companiilor monitorizate în cadrul negocierilor cu FMI pentru încheierea noului acord.
Combinatul chimic are circa 3.500 de angajaţi, a încheiat primul trimestru cu pierderi de 2,64 milioane lei (627.000 euro), de 20 ori mai mici faţă de rezultatul negativ din perioada similară a anului anterior, iar afacerile au crescut de aproape două ori, la 464,69 milioane lei (110,1 milioane euro).
Compania precizează, în comunicat, că rezultatele pozitive înregistrate în primul trimestru "deschid perspectiva unei privatizări de succes".
"Aceste rezultate au fost posibile chiar şi în condiţiile în care societatea a continuat să funcţioneze la capacitate redusă, din cauza lipsei principalelor materii prime (etilenă şi propilenă). Managementul a reuşit să găsească surse alternative de aprovizionare, ceea ce a făcut ca societatea să funcţioneze în primul trimestru din 2011 la 57% din capacitatea de producţie, în creştere faţă de anii 2009 şi 2010, când combinatul a funcţionat la doar 35% din capacitate. Funcţionarea combinatului la întreaga capacitate, integrat cu fabrica de la Arpechim, ar permite revenirea pe profit chiar în anul acesta, în vederea privatizării", se arată în comunicat.
În plus, compania notează că rezultatele din primele trei luni au fost obţinute "în ciuda eforturilor susţinute ale PCC SE, acţionar minoritar ostil în cadrul Oltchim SA, de paralizare a activităţii societăţii prin atacarea în instanţă a oricărei măsuri vizând creşterea rentabilităţii combinatului şi prin tergiversarea procedurală a proceselor astfel intentate".
Oltchim are un capital social de 34,3 milioane lei, divizat în 343 milioane de acţiuni cu o valoare nominală de 0,1 lei.
Ministerul Economiei deţine 54,7% din titlurile companiei, în timp ce grupul PCC, înregistrat în Germania, are 12,1% din acţiuni.
De asemenea, fondul de investiţii britanic Carlson Ventures International şi-a majorat recent participaţia la Oltchim la 11,92%. Fondul vizează în special companiile aflate în dificultate sau neperformante din Europa şi Asia.
Acţiunile Oltchim, listate la BVB, se tranzacţionau marţi la un preţ de 0,455 lei, în creştere cu 3,41% faţă de referinţă. La acest preţ compania are o capitalizare de 156 milioane lei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO