Prima pagină » Economic » WTCB înceară să achite o datorie de 41 mil. euro prin conversia în acţiuni sau vânzarea unui activ

WTCB înceară să achite o datorie de 41 mil. euro prin conversia în acţiuni sau vânzarea unui activ

World Trade Center Bucureşti va intra în reorganizare judiciară şi va încerca să achite o datorie de 41 de milioane de euro pe care o are la statul român fie prin conversia acesteia în acţiuni, fie prin vânzarea unui activ, a declarat pentru MEDIAFAX Mircea Ursache, preşedintele companiei.
05 apr. 2011, 16:41, Economic

Fondul Proprietatea a solicitat luni la Tribunalul Bucureşti deschiderea insolvenţei împotriva World Trade Center Bucureşti (WTCB), la care este acţionar cu 19,9% din capitalul social, pentru recuperarea unei datorii.

Directorul general al WTCB, Mircea Ursache, a declarat agenţiei MEDIAFAX că cererea de insolvenţă este un demers necesar şi totodată o ultimă soluţie a unui acţionar WTCB, respectiv Fondul Proprietatea, pentru a recupera o creanţă.

WTCB a fost înfiinţat în 1994, ca societate mixtă, în care partea română deţinea 55% din acţiuni, restul fiind în proprietatea unor companii franceze.

„Creanţele World Trade Center, ca şi alte altor societăţi româneşti care au obţinut credite externe cu garanţia suverană a statului, au fost preluate de AVAS în 2002. Creanţa provine dintr-un credit sindicalizat extern, pe 10 ani, luat în anii 1991-1993, pentru construcţia complexului World Trade Center. Băncile, respectiv Credit Lyonnais, BNP Paribas şi Societe Generale, au cerut o garanţie suverană a statului român”, a explicat Ursache.

El a adăugat că în anul 2002, creanţa plus dobânzile acumulate se ridicau la 112 milioane de dolari.

Ursache a mai spus că după ce în 2006 Fondul Proprietatea a devenit acţionar cu 19,9% la WTCB, Guvernul a transferat către acesta creanţa de la AVAS.

„Statul român a plătit datoria de 112 milioane de dolari în numele societăţii. Ca urmare a plăţilor făcute de WTCB către stat, creanţa a ajuns acum la 41 de milioane de euro, dar nu mai există alte pârgii de rambursare a acestei sume. Acţionarii companiei, respectiv Fondul Proprietatea, au considerat că reorganizarea judiciară a WTCB ar fi varianta optimă pentru recuperarea datoriei şi în acest fel pot vinde creanţa. Practica insolvenţei mi s-a părut întotdeauna o măsură de asanare a economiei”, a spus preşedintele WTCB.

Acesta a mai spus că după începerea procedurii de reorganizare judiciară se va găsi o formulă de vânzare a creanţei, printre variante fiind conversia datoriei în acţiuni sau vânzarea unui activ.

„WTCB deţine hotelul Pullman, un centru de conferinţe, o clădire de birouri şi o galerie comercială. Ar putea fi vândută clădirea de birouri”, a adăugat Ursache.

WTCB a avut anul trecut o cifră de afaceri de 10,6 milioane de euro, iar în anii 2009 şi 2008 a înregistrat afaceri de 11,3 milioane de euro, respectiv 15,2 milioane de euro.