Măsura se adaugă unor reduceri totale de două milioane de barili pe zi, adoptate la ultimele două reuniuni ale organizaţiei, urmând ca producţia să coboare la 24,845 milioane de barili pe zi.
Organizaţia exportatorilor a încurajat, în ultima perioadă, şi exportatori de petrol care nu sunt membri OPEC, ca Rusia şi Azerbaidjan, să reducă livrările.
Vicepreşedintele rus Igor Sechin, care a condus delegaţia rusă în Algeria, a anunţat că Rusia nu intenţionează să participe la reduceri coordonate ale producţiei de petrol sau să se alăture OPEC.
Impactul anunţului OPEC asupra pieţei petroliere a fost minmim, ţiţeiul continuând să fie tranzacţionat la aproximativ 43 de dolari pe baril.
Cele 12 state membre OPEC încearcă să stabilizeze cotaţia petrolului, care s-a prăbuşit cu peste 100 de dolari pe baril faţă de nivelul record de 147 dolari din iulie.
O cotaţie a ţiţeiului sub nivelul de 50 de dolari pe baril afectează, în principal, state ca Venezuela sau Iranul, a căror economie depinde în mare măsurî de veniturile din exporturile de petrol.