România: 95 milioane dolari, pierderi cauzate de piraterie

Pierderile cauzate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală au atins anul trecut în România 95 milioane dolari, în creştere cu 26% faţă de 2006, cea mai serioasă ameninţare pentru industrie fiind pirateria prin Internet, care a înregistrat cea mai accentuată creştere în 2007.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului România: 95 milioane dolari, pierderi cauzate de piraterie

România: 95 milioane dolari, pierderi cauzate de piraterie

"Pirateria a continuat să fie o problemă importantă anul trecut în România. (...) Pierderile totale cauzate de piraterie s-au majorat în 2007 cu 20 milioane de dolari faţă de nivelul din anul anterior şi cu 39 milioane de dolari faţă de 2003", potrivit raportului anual "Lista 301", publicat de Alianţa Internaţională a Proprietăţii Intelectuale (IIPA).

Cea mai mare parte, respectiv 80 milioane de dolari, provine din pierderile cauzate de utilizarea ilegală a aplicaţiilor de afaceri, reprezentând o creştere cu 17 milioane dolari peste 2006. În acest sector, rata pireteriei a fost de 70% anul trecut, nivel apropiat de cel din anul precedent.

O rată ridicată a fost consemnată pe segmentul aplicaţiilor software de divertisment, respectiv 89%, faţă de 77% în 2006, însă IIPA nu a putut aprecia nivelul pierderilor.

Pentru industria muzicală, estimările arată pentru 2007 pierderi de 15 milioane de dolari, în creştere cu trei milioane de dolari faţă anul anterior. Anul trecut, conform IIPA, au fost deschise 460 de dosare penale legate de vânzarea ilegală de muzică, în cazul a 173 de dosare procurorii au renunţat la continuarea procedurii de urmărire penală, 85 au fost judecate, iar în 31 de cazuri au fost condamnări.

IIPA apreciază că pirateria prin Internet a înregistrat o creştere accentuată în România, după ce rata de penetrare a conexiunilor în bandă largă s-a majorat şi preţurile cerute de către furnizori s-au redus, iar tot mai mulţi utilizatori folosesc protocolul de conectare directă între calculatore (peer-to-peer P2P). Cea mai mare parte a fişierelor video sunt localizate în principal în reţelele din Bucureşti şi în alte câteva oraşe mari din România, printre care Timişoara, Galaţi, Cluj-Napoca, Ploieşti şi Iaşi.

Conform raportului alianţei, producătorii de aplicaţii de divertisment au monitorizat transferurile de date din România prin protocoalele P2P BitTorent şi eDonkey, urmărind anumite titluri de jocuri pentru PC.

Rezultatele transferate la nivel mondial prin protocoalele P2P BitTorent şi eDonkey, respectiv un joc a fost transferat de aproximativ 10.000 de ori într-o perioadă de opt zile de la lansarea oficială pe piaţă.

Vânzarea ilegală de software, muzică şi filme stocate pe discuri optice a continuat să scadă şi anul trecut în România, însă pagubele produse industriei se menţin ridicate. Circa o treime din discurile piratate provin din Rusia şi sunt aduse în România prin Republica Moldova.

Industria audiovizualului se confruntă, de asemenea, cu o rată ridicată a pirateriei. Astfel, pirateria discurilor format DVD a atins anul trecut nivelul de 80% din totalul vânzărilor ilegale de produse audiovizuale. Cele mai utilizate proceduri de vânzare a discurilor sunt prin Internet şi pe stradă. IIPA apreciază că în România sunt peste 400 de locaţii unde se găsesc, în mod regulat, discuri piratate.

În Lista 301, IIPA, organizaţie care reprezintă 1.900 de firme din Statele Unite, a recomandat autorităţilor americane să menţină România pe lista statelor monitorizate în privinţa protecţiei drepturilor de autor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici