România a atras 1,75 miliarde euro prin euroobligaţiuni cu maturităţi de 10 ani şi 20 ani

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, sâmbătă, că România a atras 1,75 miliarde euro de pe pieţele externe, printr-o emisiune de euroobligaţiuni, în două serii, cu maturităţi de 10 ani şi 20 ani. Suma atrasă de România din extern, în acest an, se ridică la 4,75 miliarde euro.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului România a atras 1,75 miliarde euro prin euroobligaţiuni cu maturităţi de 10 ani şi 20 ani

România a atras 1,75 miliarde euro prin euroobligaţiuni cu maturităţi de 10 ani şi 20 ani

Ministerul Finanţelor Publice a atras, în 4 octombrie a.c., de pe pieţele financiare internaţionale 1,75 miliarde euro printr-o emisiune de euroobligaţiuni în două serii, se scrie într-un comunicat de presă transmis sâmbătă. O tranşă a fost de 1,15 miliarde euro cu maturitatea de 10 ani pe termen lung şi cu o dobândă 2,875%, iar a doua a fost de 600 de milioane de euro cu maturitatea de 20 ani lung şi cu o dobândă de 4,125%. Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 1,6 ori.

„Emisiunea reflectă foarte clar percepţia pozitivă a mediilor investiţionale şi a pieţelor financiare referitor la perspectiva evoluţiei României pe termen mediu şi lung. Cererea puternică, precum şi calitatea investitorilor, confirmă punctele forte ale României: fundamentele macroeconomice solide, coerenţa disciplinei fiscale şi stabilitatea economico-financiară. Vreau să subliniez faptul că emisiunea nu are ca scop finanţarea unor nevoi curente, aşa cum se vehiculează în spaţiul public, ci de a consolida rezerva în valută a Trezoreriei Statului şi de a minimiza costurile împrumuturilor pe termen lung”, precizează Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, în documentul de presă citat.

Cele două serii au fost realizate la marje competitive, peste cotaţiile de referinţă mid-swap. Pe parcursul zilei, MFP a redus gradual marja de risc de credit şi a stabilit randamentele finale.

„Astfel, pentru maturitatea de 10 ani s-a obţinut un randament de 3,029%, iar pentru emisiunea de 20 ani s-a obţinut un randament de 4,234%, în condiţiile în care cotaţiile din piaţa secundară a obligaţiunilor de referinţă pentru aceste maturităţi au înregistrat o evoluţie crescătoare”, se precizează în documentul de presă al Finanţelor.

Strategia de execuţie a emisiunii a permis reducerea succesivă a costurilor pentru ambele serii, pe fondul unei suprasubscrieri semnificative şi a calităţii investitorilor care au plasat ordinele, adaugă reprezentanţii MFP.

„Astfel, în cazul maturităţii de 10 ani, marja de risc de credit peste rata de referinţă mid-swap a fost redusă de la 215 la 195 puncte de bază, în timp ce pentru maturitatea de 20 ani, marja de risc de credit a fost redusă de la 280 la 270 de puncte de bază, ceea ce corespunde unei prime de emisiune de aproximativ 10 puncte de baza pentru ambele transe, un rezultat remarcabil având în vedere volatilitatea din cursul zilei şi incertitudinele politice din Italia”, se subliniază în comunicatul de presă al Finanţelor.

Emisiunea a fost intermediată de BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank NV şi Société Générale şi Unicredit.

Tranzacţia face parte din planul de finanţare externă aferent acestui an. „Prin această emisiune România continuă să asigure necesarul de finanţare de pe pieţele externe şi consolidează rezerva financiară în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului”, se mai scrie în documentul de presă al Finanţelor.

Oferta totală a depăşit 2,8 miliarde euro, provenind din 265 de ordine de subscriere din partea investitorilor.

„Baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi al tipurilor de investitori pentru ambele serii”, se detaliază în documentul de presă al MFP.

Pentru seria de zece ani distribuţia geografică a fost următoarea: Marea Britanie (24%), Germania/Austria (20%), Centrul şi Estul Europei (15%), România (11%), Sudul Europei (9%), Scandinavia (6), Franţa (6%), Elveţia (4%), Benelux (3%), SUA (1%) şi alte zone (1%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (62%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (24%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (11%) şi alţi investitori (3%).

Pentru seria de 20 ani distribuţia geografică a fost următoarea: Marea Britanie (33%), Germania/Austria (24%), Scandinavia (11%), Elveţia (9%), Centrul şi Estul Europei (7%), România (4%), Franţa (3%), SUA (3%), Sudul Europei (3%), Benelux (2%) şi alte zone (1%). În privinţa tipurilor de investitori, au predominat managerii de fonduri (67%), fiind urmaţi de bănci comerciale şi bănci private (17%), fonduri de pensii şi societăţi de asigurare (10%), bănci centrale (2%) şi alţi investitori (4%).

Anterior acestei emisiuni, România a atras de pe pieţele externe aproximativ trei miliarde de euro, anul acesta, prin două emisiuni. Prima a fost făcută la începutul lunii februarie, atrăgând 2 miliarde de euro, printr-o emisiune de euroobligaţiuni în euro, în două tranşe - 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. A doua emisiune a fost făcută la începutul lunii iunie, ridicându-se la 1,2 miliarde de dolari (aproximativ un miliard de euro), printr-o emisiune de obligaţiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an.

Finanţele plănuiau să atragă în acest an o sumă de 4,5-5 miliarde de euro, prin euroobligaţiuni, potrivit Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018.

Astfel, prin împrumutul realizat, MFP a ajuns să atragă de pe pieţele externe o sumă de 4,75 miliarde de euro, în acest an, acoperind suma anunţată.

Necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental se ridică la aproximativ 74 de miliarde de lei (15,5 miliarde de euro), pentru acest an, cu care România şi-ar acoperi deficitul bugetar şi datoria publică. Acesta este volumul necesar de investiţii a fi atras de MFP, atât de pe pieţele externe, cât şi de pe cele interne, sumele fiind estimate la începutul acestui an, pe baza cifrelor din proiectul de buget de stat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici