România a avut la cinci luni al şaselea deficit comercial din UE

România a avut în primele cinci luni al şaselea deficit comercial din Uniunea Europeană, de 3,7 miliarde euro, după o reducere de 36% a importurilor, a patra ca mărime din UE, la 14,7 miliarde euro, potrivit datelor Eurostat.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului România a avut la cinci luni al şaselea deficit comercial din UE

România a avut la cinci luni al şaselea deficit comercial din UE

În perioada ianuarie-mai, exporturile României au scăzut cu 21% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în termeni neajustaţi sezonier, la 11 miliarde euro, situându-se pe poziţia 22 în rândul statelor comunitare.

În iunie, deficitul comercial al României în relaţiile cu partenerii din afara UE a fost de 200 milioane euro, al nouălea din Uniune, contribuind, astfel, la deficitul de 7,7 miliarde euro al blocului comunitar.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, zece au consemnat în primele patru luni excedente bugetare, restul ţărilor confruntându-se cu deficit, cu excepţia Sloveniei, unde diferenţa dintre valoarea exporturilor şi cea a importurile a fost zero.

Cele mai mari deficite comerciale le-au avut Marea Britanie (38 miliarde euro), Franţa (24,4 miliarde euro) şi Spania (20,7 miliarde euro). Germania fost liderul european la capitolul excedent comercial (46,3 miliarde euro), urmată de Irlanda (15,6 miliarde euro) şi Olanda (13,8 miliarde euro).

Deficitul comercial al Uniunii a totalizat, în perioada ianuarie-mai, 61,3 miliarde euro, reflectând o scădere de 21% a exporturilor, la 427,4 miliarde euro, şi o reducere de 23% a importurilor, la 490,5 miliarde euro.

Germania a fost şi cel mai mare exportator din UE (323,1 miliarde euro), pe următoarele două poziţii plasându-se Olanda (141,6 miliarde euro) şi Franţa (137,8 miliarde euro). Valoarea exporturilor a scăzut, în perioada analizată, în toate statele blocului comunitar, iar cele mai accentuate declinuri au fost înregistrate în Finlanda (37%), Suedia (32%) şi Bulgaria (31%).

Importurile au scăzut, de asemenea, în toate ţările Uniunii. Cele mai mari diminuări ale indicatorului le-au avut Lituania (44%), Letonia (39%) şi Estonia (37%).

Fluxurile comerciale ale UE în relaţia cu principalii parteneri externi au scăzut puternic în primele patru luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai mari declinuri ale exporturilor au apărut în relaţia cu Rusia (39%), Turcia (33%), Coreea de Sud (23%) şi Norvegia (22%), în timp ce importurile au scăzut semnificativ în raport cu Rusia (43%), Japonia şi Brazilia (pentru ambele state indicatorul s-a diminuat cu 29%) şi Norvegia şi Turcia (28%).

Excedentul comercial al UE a scăzut în raport cu SUA (11,5 miliarde euro în ianuarie-mai 2009, faţă de 27,3 miliarde euro în acelaşi interval al anului trecut) şi Elveţia (4,8 miliarde euro, comparativ cu opt miliarde euro în 2008). Deficitul comercial a scăzut în relaţia cu China (de la 60,9 miliarde euro în ianuarie-mai 2008 la 55,8 miliarde euro), Rusia (de la 31,1 miliarde euro la 16,4 miliarde euro), Norvegia (de la aproape 20 miliarde euro la 13,3 miliarde euro) şi Japonia (la nouă miliarde euro, de la 15 miliarde euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici