România a cerut CE să-i permită subvenţionarea producţiei de huilă şi după anul 2010

România a solicitat Comisiei Europene (CE), împreună cu alte state din Uniune, prelungirea perioadei în care poate subvenţiona producţia de huilă, măsură permisă, potrivit actualelor prevederi, până anul viitor, a declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat în ME Alexandru Pătruţi.

Urmărește
46 afișări
Imaginea articolului România a cerut CE să-i permită subvenţionarea producţiei de huilă şi după anul 2010

România a cerut CE să-i permită subvenţionarea producţiei de huilă şi după anul 2010 (Imagine: Diana Bogdan/Mediafax Foto)

"Cererea de prelungire a perioadei nu prezintă şi termene. Răspunsul CE este aşteptat până la sfârşitul anului", a afirmat oficialul Ministerului Economiei (ME).

El a adăugat că subvenţiile pentru producţia de huilă, asigurată de Compania Naţională a Huilei (CNH) Petroşani, deţinută de stat, au scăzut în acest an cu 14% faţă de anul 2008, iar anul viitor urmează să fie diminuate cu încă 14%.

Potrivit sursei citate, subvenţiile pentru huilă trebuie să scadă în fiecare an, prevederea fiind o componentă a acordului cu Uniunea Europeană, iar la sfârşitul anului 2010 statele membre ar urma să elimine acest tip de sprijin pentru producţia de huilă.

În perioada 2007-2010, cu avizul Comisiei Europene, statul poate acorda CNH ajutoare de stat, sub formă de subvenţii, în valoare de 1,29 miliarde lei.

CNH este cel mai mare datornic al statului, cu restanţe istorice către buget care se ridicau, la 30 aprilie, la 3,66 miliarde lei, din care majorări şi penalităţi de 2,58 miliarde lei.

Majoritatea datoriilor CNH către bugetul de stat au fost şterse printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată de Guvern la finele anului 2006, dar care nu a primit până în prezent avizul Parlamentului şi, implicit, nu a fost pusă în aplicare.

Guvernul a anunţat Parlamentul, la începutul lunii septembrie, că printre proiectele pe care urmează să le aprobe figurează şi legea de ştergere a datoriilor istorice la CNH şi că vrea ca documentul să fie avizat de Legislativ până la finele lunii noiembrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici