România a coborât şase locuri în topul statelor cu cele mai riscante datorii
România a coborât şase locuri în primele trei luni ale anului, pe poziţia a 15-a, într-un clasament al ţărilor în funcţie de gradul de risc al datoriilor, după reducerea cu 25% a costurilor statului român pentru asigurare riscului de default, potrivit unui raport al companiei CMA Data Vision.
România a coborât şase locuri în topul statelor cu cele mai riscante datorii (Imagine: Mediafax Foto)
CMA a analizat costurile de asigurare a datoriilor împotriva riscului de default pentru 66 de state.
La finele anului trecut România era prezentă în top zece al statelor cu cele mai riscante datorii pe locul nouă.
Credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a scăzut în primul trimestru la două puncte procentuale peste rata mid-swap, de la 2,763 puncte procentuale peste acest nivel la finele trimestrului al patrulea din 2009.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TikTok respinge zvonurile că Elon Musk va cumpăra platforma, înainte de a fi interzisă în SUA: „Pură ficțiune”
-
MApN: România participă din acest an la 3 din cele 8 grupuri de luptă ale NATO de pe Flancul Estic
-
Noua provocare pentru Ucraina în războiul cu Rusia: Soldaţii sinucigaşi din Coreea de Nord
-
Un microbuz în care se aflau zece persoane a fost implicat într-un accident pe Valea Oltului
Astfel, asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, cu scadenţă de cinci ani, a statului român a scăzut la finele lunii martie la 200.000 de dolari, de la 276.300 dolari în decembrie, notează CMA în raportul Global Sovereign Credit Risk Report pentru primul trimestru.
Probabilitatea cumulativă de default a datoriilor României a coborât de la 17,2% în decembrie 2009, la 13,3% în martie.
În top zece al statelor cu cele mai riscante datorii, Lituania, Liban şi România au fost înlocuite de Pakistan, Egipt şi Irak.
Venezuela a rămas pe prima poziţie a clasamentului în primul trimestru din 2010, urmată de Argentina, Pakistan, Ucraina, Irak, Dubai, Islanda, Letonia, Grecia şi Egipt. Pakistan şi Irak nu au fost incluse în raportul pentru trimestrul al patrulea din 2009, în timp ce Egiptul a urcat de pe 11 pe zece.
Europa emergentă s-a numărat printre regiunile cu cea mai bună evoluţie în trimestrul al patrulea, potrivit CMA.
Estonia a înregistrat cea mai semnificativă scădere a CDS, de 50,9%, urmată de Ucraina, cu 49,3%, şi Letonia, cu 33,3%. Ungaria, Bulgaria şi România au avut performanţe similare în primul trimestru din 2010, la fel ca Slovacia, Slovenia sau Cehia.
În Europa Centrală şi de Est, Bulgaria se situează pe poziţia 16, având costuri de 193.200 dolari pentru asigurarea unei datorii de zece milioane de dolari, urmată de Ungaria pe 18, cu 181.500 dolari. Polonia şi Cehia ocupă locurile 40 şi 48, asigurarea unei datorii similare costând 96.500 dolari, respectiv 68.600 dolari.
Cel mai sigur stat a rămas şi în primul trimestru din 2010 Norvegia, cu un cost de asigurare împotriva default-ului de 17.300 de dolari, urmat de Finlanda, cu 23.000 de dolari, şi Germania, cu 31.600 de dolari. Comparativ cu finele anului 2009, Germania şi Finlanda au făcut schimb de locuri.
România avea, la finele lui 2009, o datorie publică directă de 11,97 miliarde de euro, în creştere cu 32,6% faţă de anul anterior. Datoria publică directă include împrumuturi externe contractate direct de Ministerul Finanţelor Publice şi autorităţile administraţiei publice locale în baza legislaţiei privind datoria publică, dar şi cele privind ratificarea acordului dintre România şi Fondul Monetar Internaţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO