- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România a devenit foarte atractivă pentru investiţii în industria de software
Aderarea României la Uniunea Europeană (UE), în luna ianuarie 2007, a avut ca efect creşterea interesului investitorilor străini pentru industria românească de software, se arată într-un articol din Electronic Engineering Times.
România a devenit foarte atractivă pentru investiţii în industria de software
Atractivitatea României a fost influenţată de o serie de factori, printre care numărul mare de absolvenţi ai universităţilor de matematică şi fizică, costurile relativ mici, fusul orar şi distanţa favorabile pentru companiile europene, precum şi dinamismul angajaţilor şi cunoaşterea mai multor limbi străine.
De exemplu, producătorul danez de software pentru firme Wirtek A/S a luat în considerare iniţial investiţii în India, dar managementul a decis să cumpere compania română CodeWizards, cu sediul în Cluj-Napoca.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
"Cea mai importantă problemă este că în multe state din Asia angajaţii îşi schimbă foarte des locul de muncă. Am descoperit că salariaţii din România sunt mai loiali", a declarat Michael Aaen, director general al Wirtek.
Wirtek intenţionează să crească numărul de angajaţi români de la 40 la 200 în următorii trei ani, a adăugat Aaen.
La sfârşitul anului 2006, dezvoltatorul de software pentru sistemul bancar Misys Banking Systems a achiziţionat firma românească Fino Capital, un producător de software financiar cu care compania americană colabora de câţiva ani.
"Aderarea la UE elimină un element de îndoială. Riscurile asociate reglementărilor şi evoluţiei afacerilor, precum şi cele legate de cursul valutar, sunt micşorate", a afirmat Tim Goodhind, director de dezvoltare al operaţiunilor la Mysis.
Calitatea programelor de matematică din universităţile româneşti a reprezentat de asemenea un factor esenţial pentru Myses, a adăugat Goodhind.
Unitatea din România a companiei americane are în prezent 80 de angajaţi, iar managementul Myses intenţionează să majoreze anual acest număr cu 25%.
Potrivit analizei din Electronic Engineering Times, şi alte companii străine au realizat achiziţii în ultima perioadă în România.
Astfel, compania americană de aplicaţii informatice Adobe Systems a cumpărat InterAKT, producător de software pentru aplicaţii de internet şi comerţ electronic. Compania furnizoare de servicii de resurse umane Adecco a achiziţionat 76% din acţiunile firmei româneşti de software IP Devel, în urma unei tranzacţii de câteva milioane de euro.
De asemenea, firma americană Wind River Systems a preluat integral furnizorul român de servicii de dezvoltare software Comsys, din Galaţi, într-o tranzacţie de 1,4 milioane de dolari.
"Toate aceste afaceri sunt atrase de oamenii talentaţi care termină universităţile", a afirmat Goodhind.
Circa 5.000 de români sunt anual absolvenţi ai unor universităţi în domeniul software sau al disciplinelor conexe. În prezent, 2.500 de absolvenţi sunt angajaţi în industria de software, potrivit datelor Departamentului de Comerţ Exterior.
Majoritatea activităţilor din sectorul de software se desfăşoară la Cluj-Napoca, unde o treime din cei 300.000 de locuitori sunt studenţi.
Roman Foeckl a înfiinţat în anul 2004 CoSoSys, un producător de software pentru dispozitive de stocare portabile şi soluţii de securitate, iar după numai şase luni a lansat primul produs al firmei. În prezent, CoSoSys are 25 de angajaţi, birouri de vânzări în China şi SUA, şi colaborează cu firme precum Philips.
"Coordonarea a fost foarte bună pentru noi. Cluj nu era dezvoltat. Acum se dezvoltă", a afirmat Foeckl.
De asemenea, Cluj este locaţia aleasă de Nokia pentru deschiderea unei fabrici, care ar trebui să înceapă producţia pe data de 11 februarie. Investitţia companiei în fabrica de la Cluj se va ridica la aproximativ 90 de milioane de dolari.
Nokia vrea să contruiască şi un parc industrial, pentru servicii de suport şi furnizori, ceea ce ar putea majora valoarea investiţiei totale la circa 300 de milioane de dolari, cel mai mare proiect din domeniul tehnologiei din România până în prezent.
Chiar dacă unele companii internaţionale precum Oracle, Hewlett-Packard, Microsoft şi SAP îşi au sediul în Bucureşti, totuşi aglomerarea şi intensificarea concurenţei în Capitală a determinat migrarea către Cluj.
"Oamenii se mută de la Bucureşti la Cluj întrucât calitatea vieţii este mai bună", a afirmat Aaen.
Un alt factor care a determinat investiţii în România au fost salariile, care, deşi au crescut de la intrarea României în UE până la un nivel apropiat de cel din centrul Europei, se situează sub media din vestul Europei.
Salariul lunar net pentru absolvenţii de universităţi din sectorul calculatoarelor este cuprins între 400 şi 600 de euro, în funcţie de experienţă, a estimat Foeckl, adăugând că o persoană cu o experienţă de trei ani ar putea primi dublu.
De asemenea, limba română prezintă similarităţi cu italiana, spaniola şi franceza, iar majoritatea românilor vorbesc limba engleză.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului