- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (18.06.2014, 14:03)
- Raluca Ghinea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, a doua ţară în regiune cu cele mai mici costuri de asigurări sociale după reducerea CAS
Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, la 15,8%, ar plasa România pe a doua poziţie în regiune din perspectiva celor mai scăzute costuri cu asigurările sociale, după Slovacia, cu 14%, şi înaintea Poloniei, cu 16,26%, potrivit unui studiu al companiei de externalizare şi consultanţă de afaceri Accace.
Urmărește
340 afișări
România, a doua ţară în regiune cu cele mai mici costuri de asigurări sociale după reducerea CAS (Imagine: Shutterstock)
Următoarele locuri în top sunt ocupate de Cehia, cu o cotă a asigurărilor sociale de 21,5%, şi Ungaria, cu 27%.
"Reducerea cotei CAS cu 5 procente pentru angajatori, aplicabilă începând cu 1 octombrie, este cu atât mai îmbucurătoare cu cât nu va atrage după sine majorarea altor taxe şi impozite sau modificarea plafonului maxim la care aceasta se aplică acum, potrivit declaraţiilor oficialilor. Angajatorii vor privi astfel modificarea ca pe un real pas înainte în a echilibra nivelul contribuţiilor sociale al României cu cel al celorlaltor ţări din regiune", a declarat într-un comunicat Maria Cojocariu, Payroll Manager Accace în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Pentru un angajat cu un salariu brut de 1.000 lei, angajatorii plătesc în prezent CAS în valoare de 208 lei, valoarea ajungând la 158 lei după aplicarea reducerii.
În ceea ce priveşte totalul contribuţiilor datorate de angajatori, diminuarea CAS ar plasa România tot pe locul al doilea în regiune, cu o cotă de reţinere cuprinsă între 22,75% şi 23,45%, comparativ cu Polonia, care ocupă primul loc cu reţineri la angajatori cuprinse între 19,48% şi maxim 22,67% din fondul de salarii realizate, în funcţie de contribuţia la fondul de handicap pentru persoanele cu dizabilităţi.
Chiar şi în cazul aplicării acestei măsuri, România ar înregistra în continuare una dintre cele mai mari contribuţii pentru pensii plătite de angajaţi în regiune, de 10,5%, comparativ cu slovacii sau cehii care au o cotă de reţinere de 4%, respectiv 6,5%, potrivit Accace.
Cele mai mari costuri cu plata pensiilor din regiune le au polonezii, care contribuie lunar cu 11,26% din salariul brut la fondul asigurărilor sociale.
"Organizaţiile sindicale au solicitat împărţirea procentului de 5% în mod egal între CAS angajat şi CAS angajator, fără succes însă, astfel încât contribuţia de 10,5% reţinută în prezent angajaţilor români păstrează în continuare România în topul ţărilor cu cele mai mari reţineri pentru angajaţi, pentru plata pensiilor", a precizat Cojocariu.
Accace furnizează servicii precum externalizare, consultanţă fiscală şi de afaceri, contabilitate, raportare financiară, salarizare sau administrare de personal.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:50
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
astăzi, 07:23
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul