România a ieşit din top zece al ţărilor cu cele mai riscante datorii de stat

România a ieşit din top zece al statelor cu cele mai riscante datorii, după ce costurile de asigurare a datoriilor ţării faţă de riscurile de restructurare sau default au scăzut comparativ cu sfârşitul lui 2008, potrivit firmei de monitorizare a pieţei finaciare CMA DataVision.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului România a ieşit din top zece al ţărilor cu cele mai riscante datorii de stat

România a ieşit din top zece al ţărilor cu cele mai riscante datorii de stat (Imagine: Mediafax Foto)

Situaţia României s-a îmbunătăţit după ce FMI a anunţat că a convenit cu oficialii de la Bucureşti asupra unui pachet multilateral de finanţare externă de 20 miliarde euro.

Contractele credit default swap (CDS) pe cinci ani sunt cotate la 5,016 puncte, faţă de 5,564 puncte anterior, au precizat specialiştii CMA. În prima parte a lunii martie, spreadurile se plasau în jurul nivelului de 7 puncte procentuale.

Reducerea cotaţiilor CDS se traduce, în practică, prin scăderea costurilor de asigurare a datoriilor şi obligaţiunilor României contra riscului de default timp de cinci ani.

Primele poziţii ale clasamentului riscului sunt ocupate de Ucraina, în urcare de pe trei anul trecut, respectiv Argentina şi Venezuela.

Norvegia şi Finlanda sunt considerate cele mai sigure state din punct de vedere al riscului comportat de datoria publică, urmate de Germania şi Franţa.

SUA ocupă locul al cincilea, în pofida planurilor de a contracta noi finnaţări de circa 2.000 de miliarde de dolari în 2009.

Compania CMA, cu birouri în Londra şi New York, a fost înfiinţată în 2001 şi furnizează date privind pieţele financiare.

Fondul Monetar Internaţional a anunţat, miercuri dimineată, că delegaţia prezentă la Bucureşti a convenit, cu autorităţile române, asupra unui program de relansare economică finanţat printr-un pachet multulateral de finanţare externă la care vor participa, alături de Fond, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici