România a început discuţiile cu CE pentru obţinerea unui împrumut

România a început discuţiile cu Comisia Europeană pentru obţinerea unui împrumut, în condiţiile în care încearcă să prevină declanşarea unei crize financiare, ca urmare a politicii bugetare relaxate şi a încetinirii semnificative a creşterii economice.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului România a început discuţiile cu CE pentru obţinerea unui împrumut

România a început discuţiile cu CE pentru obţinerea unui împrumut (Imagine: Mediafax Foto)

Numeroşi analişti au avertizat că România va fi următorul stat, după Ungaria, Letonia, care va avea nevoie de ajutor financiar, în condiţiile în care criza economică mondială a condus la reducerea surselor de finanţare.

O delegaţie a Uniunii Europene a sosit în această săptămână la Bucureşti, în paralel cu misiunea Fondului Monetar Internaţional (FMI), iar discuţiile referitoare la obţinerea unui ajutor din partea UE au devenit probabile, după ce preşedintele Traian Băsescu a declarat că ar putea fi necesar un împrumut de 6-7 miliarde de euro.

"O delegaţie de experţi ai Comisiei se află la Bucureşti. Vor discuta despre stabilitatea macroeconomică şi, probabil, despre posibilitatea acordării unui sprijin financiar României", a declarat pentru Reuters Nicolae Idu, şeful delegaţiei UE la Bucureşti.

El a spus că preşedintele Băsescu a discutat (cu reprezentanţii CE) posibilitatea obţinerii unui ajutor financiar de 6-7 miliarde de euro.

"Această discuţie a fost iniţiată", a precizat el.

Potrivit diplomaţilor, autorităţile de la Bruxelles ar putea insista ca un eventual împrumut european să facă parte dintr-un plan comun cu FMI, ca urmare a îngrijărorii legate de capacitatea României de a reduce cheltuielile bugetare.

Guvernul a fost însă reticent să ceară sprijinul FMI, preşedintele Băsescu afirmând, în această săptămână, că s-ar putea opune, cel mai probabil de teama unor condiţii prea stricte din partea Fondului, potrivit Reuters.

FMI a anunţat, pe de altă parte, că acordarea unui împrumut României nu se află pe agenda discuţiilor din această săptămână.

Guvernul se confruntă cu două probleme, respectiv riscul ca politica bugetară prea relaxată să ducă la declanşarea unei crize financiare şi intrarea economiei în recesiune în lipsa lichidităţilor.

Diplomaţii au avertizat, totodată, în privinţa posibilelor nemulţumiri sociale atrase de reducerea cheltuielilor bugetare, în condiţiile unui şomaj în creştere.

Până în prezent, în România nu au avut loc proteste în masă, spre deosebire de Bulgaria, unde temerile de recesiune şi nemulţumirile faţă de strategia guvernului au atins un nivel maxim la începutul lunii ianuarie.

Sindicatele din România au avertizat însă că vor declanşa greve, în cazul îngheţării salariilor şi reducerii cheltuielilor, măsuri aplicate deja în Ungaria şi Letonia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici