Prima pagină » Economic » FMI: România se află pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale

FMI: România se află pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale

România se află pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale, dar provocarea curentă este implementarea în întregime a reformelor şi menţinerea controlului cheltuielilor, astfel că devine crucială continuarea eforturilor în sănătate şi în ceea ce priveşte companiile de stat, potrivit FMI.
FMI: România se află pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale
Popescu Emil
07 ian. 2011, 23:04, Economic

„România se află acum pe o traiectorie clară către atingerea ţintelor fiscale pe termen scurt şi mediu. Provocarea curentă este de a implementa în întregime reformele aprobate şi de a menţine un control strâns pe cheltuieli pentru a fi siguri că parametrii bugetari sunt respectaţi. În acest sens, continuarea eforturilor este crucială în sectorul de sănătate şi al întreprinderilor de stat pentru ca presiunile pe cheltuieli să fie controlate”, a declarat într-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI.

El a menţionat că majorarea absorbţiei fondurilor de la Uniunea Europeană ar trebui să devină o prioritate de vârf pentru Guvern, iar eforturile privind îmbunătăţirea administrării taxelor ar trebui să continue.

Oficialul FMI a arătat, de asemenea, că ar trebui să aibă prioritate rezolvarea permanentă a problemei arieratelor.

Pe de altă parte, Lipsky a spus că politicile monetare şi financiare ale autorităţilor au fost în mod adecvat de prudente, ajutând la prezervarea stabilităţii financiare în faţa crizei financiare globale.

„Saltul ratei inflaţiei ca urmare a creşterii TVA este temporar, dar o precauţie continuă este necesară în estimarea perioadei şi spaţiului rămas pentru continuarea relaxării politicii monetare. Sistemul bancar rămâne lichid şi bine capitalizat, dar o continuă vigilenţă în supravegherea sectorului financiar este crucială pentru a asigura rezistenţa sectorului financiar împotriva creditelor neperformante în creştere şi a situaţiei regionale neliniştite”, a mai spus Lipsky.

Board-ul FMI a aprobat, vineri, a şasea evaluare a acordului cu România şi scrisoarea suplimentară, astfel că instituţia va acorda cea de-a şaptea tranşă din împrumut, de 905 milioane euro, bani care vor fi viraţi, cel mai probabil luni, în contul Băncii Naţionale a României.