România a urcat puternic într-un top privind libertatea economică

România a urcat puternic, cu 37 poziţii, pe locul 48, într-un clasament privind libertatea economică inclus în raportul Economic Freedom of the World 2011 realizat de institutul canadian Fraser.

Urmărește
271 afișări
Imaginea articolului România a urcat puternic într-un top privind libertatea economică

România a urcat puternic într-un top privind libertatea economică (Imagine: Shutterstock)

Climatul economic din România a obţinut 7,08 puncte puncte, dintr-un total posibil de zece în ediţia 2011 a topului, faţă de 6,58 puncte în ediţia de anul trecut.

Avansul puternic în clasament al României şi al altor ţări, precum Bulgaria, s-a datorat şi declinului libertăţii economice în alte state, care au sporit intervenţia guvernamentală în încercarea de combatere a crizei.

Clasamentul este condus în ordine, ca şi anul trecut, de Hong Kong, Singapore şi Noua Zeelandă.

Între statele din Europa Centrală şi de Est, cel mai bine s-a clasat înaintea României Slovacia (13), Estonia (15), Ungaria (15), Bulgaria (28) şi Cehia.

În urma României se află state precum Polonia (53), Slovenia (74) şi Croaţia (89).

Studiul analizează măsura în care reglementările şi instituţiile statelor susţin libertatea economică, folosind 42 de indicatori, grupaţi în cinci categorii generale, respectiv dimensiunea aparatului bugetar, sistemul legislativ şi drepturile de proprietate, accesul la finanţare, libertatea comerţului internaţional şi gradul de reglementare.

În privinţa aparatului bugetar, România a urcat puternic, cu 53 de poziţii, pe locul 76, iar în cazul sistemului legislativ şi dreptului de proprietate a avansat cu 5 poziţii, pe 61.

În privinţa accesului la finanţare a avut loc un avans cu 17 poziţii, pe locul 49.

La criteriul referitor la libertatea pentru comerţul internaţional, raportul Fraser a plasat România pe locul 25, în urcare cu 9 poziţii, iar în funcţie de nivelul de reglementare economia românească a ocupat poziţia 74, în creştere cu 6 locuri.

Gradul de reglementare a pieţei este calculat în funcţie de trei criterii, respectiv legiferarea pieţei creditelor, a pieţei muncii şi a mediului de afaceri.

România s-a clasat pe locul 101 (faţă de 110 în 2010) în privinţa reglementării pieţei creditelor, pe 58 (faţă de 64) în funcţie de legiferarea pieţei muncii şi pe 74 (faţă de 70) în cazul reglementării mediului de afaceri.

Datele folosite în raportul Fraser sunt din 2009, ultimul an din care sunt disponibile date suficiente privind economia a 141 state analizate.

Raportul din 2011 arată că scorul mediu al libertăţii economice a scăzut la 6,64 puncte în 2009, cel mai redus nivel din ultimele trei decenii, de la 6,67 puncte în 2008.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici