România a urcat un loc, până pe 4 în Europa Centrală şi de Est, după volumul tranzacţiilor imobiliare de anul trecut

Valoarea tranzacţiile imobiliare din Europa Centrală şi de Est (ECE) a scăzut anul trecut cu 13%, la 9,8 miliarde de euro, pe fondul înjumătăţirii sumelor atrase de Rusia, în timp ce România, deşi a înregistrat un nivel record, a fost a patra destinaţie, după Polonia, Rusia şi Cehia, potrivit CBRE.

Urmărește
335 afișări
Imaginea articolului România a urcat un loc, până pe 4 în Europa Centrală şi de Est, după volumul tranzacţiilor imobiliare de anul trecut

România a urcat un loc, până pe 4 în Europa Centrală şi de Est, după volumul tranzacţiilor imobiliare de anul trecut (Imagine: Silviu Matei/Mediafax Foto)

Datele CBRE arată că România a atras în 2014 un volum al tranzacţiilor cu proprietăţi imobiliare - spaţii de birouri, de retail sau industriale - de 1,124 miliarde de euro, în creştere cu 220% faţă de 2013, când a înregistrat 351 milioane de euro.

Faţă de 2013, România a urcat o poziţie, în locul Slovaciei.

Cu toate că în 2014 România a atins un record, piaţa locală a investiţiilor imobiliare rămâne sub cea din Rusia (2,261 miliarde de euro faţă de 5,3 miliarde de euro cu un an înainte), Polonia (2,9 miliarde de euro faţă de 3,25 miliarde de euro) şi Cehia (peste 1,9 miliarde de euro comparativ cu 1,3 miliarde de euro).

România a înregistrat cel mai mare avans al tranzacţiilor imobiliare din regiunea analizată, dacă este exclusă Bulgaria, unde au fost tranzacţionate active de 89 milioane de euro, faţă de 3 milioane de euro în 2013. Regiunea analizată mai include Ungaria, Ucraina, Serbia, Slovacia, Ţările Baltice şi Croaţia.

Tranzacţiile înregistrate în Europa Centrală şi de Est, exclusiv Rusia, au crescut cu 25%, la 7,7 miliarde de euro, interesul fiind în continuare focalizat pe proiecte de birouri (3,3 miliarde de euro, aproape jumătate din total), urmate de retail (1,735 miliarde de euro), industrial (1,641 miliarde de euro) şi hoteluri (367 milioane de euro).

În România, proiectele de retail au reprezentat circa 40% din total, urmate de clădirile de birouri - 29% şi spaţiile logistice şi industriale - 12%, iar aproximativ 8% din totalul proiectelor vândute anul trecut au fost de tip distressed.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici