- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România - al treilea mare deficit bugetar ca pondere în PIB din UE, în 2008
România a avut anul trecut al treilea mare deficit bugetar ca pondere în PIB dintre statele Uniunii Europene, de 5,4%, dar s-a situat pe penultimul loc la nivelul blocului comunitar în funcţie de raportul dintre datoria guvernamentală şi PIB, de 13,6%, potrivit datelor Eurostat.
România - al treilea mare deficit bugetar ca pondere în PIB din UE, în 2008 (Imagine: Mediafax Foto)
Bugetul general consolidat a înregistrat anul trecut, conform informaţiilor prezentate de Ministerul Finanţelor, un deficit de 4,8% din PIB calculat după metodologia românească, iar ministrul de resort, Gheorghe Pogea, a menţionat că dacă s-ar fi aplicat standardele UE, atunci ar fi fost mai mare cu aproximativ 0,4 puncte procentuale.
Cele mai mari deficite bugetare ca pondere în Produsul Intern Brut (PIB) au fost înregistrate în Irlanda (-7,1%), Marea Britanie (-5,5%), România (-5,4%), Grecia (-5%), Malta (-4,7%), Letonia (-4%), Polonia (-3,9%), Spania (-3,8%), Franţa (-3,4%), Ungaria (-3,4%), Lituania (-3,2%) şi Estonia (-3%), se arată într-un comunicat al Biroului european de statistică, Eurostat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Pe de altă parte, şapte state europene au înregistrat surplusuri bugetare în 2008, respectiv Finlanda (+4,2%), Danemarca (+3,6%), Luxembourg (+2,6%), Suedia (+2,5%), Bulgaria (+1,5%), Olanda (+1%) şi Cipru (+0.9%).
"Pe total, cinci state membre ale UE au înregistrat anul trecut o îmbunătăţire a balanţei guvernamentale raportată la PIB comparativ cu 2007, în timp ce situaţia s-a înrăutăţit în 21 de ţări şi a rămas stabilă doar într-un stat", se menţionează în comunicat.
Din punct de vedere al raportului dintre datoria publică şi PIB, România se situează pe penultimul loc din UE, în contextul în care o situaţie mai bună este consemnată doar în Estonia.
Astfel, cele mai mici ponderi ale datoriei guvernamentale în PIB au fost raportate în Estonia (4,8%), România (13,6%), Bulgaria (14,1%), Luxembourg (14,7%) şi Lituania (15,6%).
Nouă dintre statele membre ale UE au avut anul trecut raportul dintre datoria guvernamentală şi PIB mai mare de 60%, respectiv Italia (105,8%), Grecia (97,6%), Belgia (89,6%), Ungaria (73%), Franţa (68%), Portugalia (66,4%), Germania (65,9%), Malta (64,1%) şi Austria (62,5%).
În 2008, deficitul şi datoria guvernamentală s-au majorat atât în zona euro, cât şi în UE. Astfel, ponderile deficitului guvernamental în PIB în zona euro şi UE au urcat de la 0,6% în 2007 la 1,9% anul trecut, şi respectiv de la 0,8% la 2,3%.
Raportul dintre datoria publică şi PIB a crescut de la 66% în 2007 la 69,3% în 2008 la nivelul zonei euro şi de la 58,7% la 61,5% în UE.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO