România a ieşit oficial din recesiune după primul trimestru al acestui an, iar în mod normal un astfel de scenariu macro ar fi o veste bună pentru o bancă a cărei cotă de piaţă este de circa 15%, însă informaţiile din raportul anual al BRD arată că avansul economic nu se va reflecta semnificativ în rezultatul financiar IFRS al băncii, în special ţinând cont de scăderea lentă a costurilor de risc în 2011, se arată într-o analiză a Raiffeisen Capital&Investment.
Astfel, aşteptările mai pesimiste privind profitul net au afectat previziunile legate de preţul acţiunilor BRD, în timp ce estimările „cheie”, precum rata de creştere pe termen lung şi rentabilitatea sustenabilă a capitalului propriu au rămas neschimbate, la 5%, respectiv 16,25%.
Rata relativ restrânsă de câştig implicată de preţul ţintă de 16,6 lei peste 12 luni, cu doar 14% mai ridicat faţă de cotaţia de 14,57 lei de la finele şedinţei de joi, a determinat analiştii Raiffeisen să modifice recomandarea de la „cumpără” la „păstrează”.
Acţiunile BRD au scăzut vineri până la ora 14 la bursa de la Bucureşti cu 0,48%, la 14,5 lei pe titlu. La această cotaţie, banca are o capitalizare de 10,1 miliarde lei.
BRD este controlată de grupul financiar francez Societe Generale, care deţine 59,3% din acţiunile băncii.