- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România ar putea cere FMI majorarea deficitului bugetar la 5,5% din PIB
România va cere FMI creşterea ţintei de deficit bugetar de la 4,6% din PIB, nivel stabilit în acordul stand-by, cel mai probabil la 5,5% din PIB, în condiţiile în care estimări recente ale Finanţelor indică o rată de nerealizare a veniturilor bugetare de aproape 2% din PIB, afirmă surse oficiale.
România ar putea cere FMI majorarea deficitului bugetar la 5,5% din PIB
"Faţă de sumele bugetate, Ministerul Finanţelor estimează acum un grad de nerealizare a veniturilor în echivalentul a 1,7 - 2% din PIB. În aceste condiţii, se are în vedere o creştere a deficitului undeva în jur de 5,5% din PIB", au declarat pentru MEDIAFAX surse care vor participa la discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional (FMI).
Astfel, Ministerul Finanţelor prognozează o reducere a veniturilor mai mare decât creşterea deficitului, ceea ce înseamnă că ia în considerare o rectificare în scădere cu aproape 1% din PIB şi a cheltuielilor bugetare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
-
Viktor Orban afirmă că UE trebuie să regândească sancţiunile aplicate Rusiei. Care este explicaţia lui
Deficitul bugetar negociat cu FMI este stabilit pentru acest an la 24,36 miliarde lei, respectiv 4,6% din PIB, memorandumul tehnic indicând ţinte trimestriale, în condiţiile unor venituri bugetare anuale, fără sumele externe nerambursabile, de 166,72 miliarde lei şi a unor cheltuieli primare de 182,72 miliarde lei.
Fondul a stabilit criterii de performanţă privind deficitul bugetar pentru primele două evaluări, din iunie şi septembrie, respectiv un nivel de 14,5 miliarde lei la jumătatea anului (2,73% din PIB) şi de 18,6 miliarde lei (3,5% din PIB) la finele primelor nouă luni.
Liderul PSD, Mircea Geoană, a declarat, într-un interviu acordat Reuters, că deficitul bugetar ar putea depăşi nivelul convenit cu FMI.
"Realist vorbind, deficitul bugetar va fi probabil ceva mai ridicat. Deocamdată respectăm planul, dar dacă datele economice se înrăutăţesc vom reevalua", a arătat Geoană.
El a mai spus că nu vor avea loc discuţii pe acest subiect înainte de consultările cu FMI, care urmează să trimită o delegaţie la Bucureşti, în decurs de o lună.
Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, a declarat miercuri că bugetul general consolidat a înregistrat în primul semestru un deficit de 14,418 miliarde lei, respectiv 2,7% din PIB, cu 0,03 puncte procentuale sub limita maximă convenită cu FMI.
Potrivit datelor preliminare, veniturile la bugetul general consolidat au totalizat 77,23 miliarde lei, în timp ce chetuielile s-au ridicat la 91,65 miliarde lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO