România ar putea evita penalizările CE pentru deficit excesiv

România va putea "ieşi rapid" din procedura de deficit excesiv şi va evita penalizări din partea Comisiei Europene (CE) dacă îşi va respecta angajamentele, printre care un deficit bugetar de 2% din Produsul Intern Brut (PIB) în acest an, potrivit Ministerului de Finanţe Publice (MFP).

Urmărește
29 afișări
Imaginea articolului România ar putea evita penalizările CE pentru deficit excesiv

România ar putea evita penalizările CE pentru deficit excesiv

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, s-a întâlnit, luni, cu comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, căruia i-a amintit că guvernul ţinteşte în acest an un deficit bugetar de 2% din PIB.

"Dacă România îşi respectă angajamentele, va putea ieşi rapid din procedura de deficit excesiv şi nu va ajunge în situaţia de a fi penalizată", se arată într-un comunicat al MFP.

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a afirmat pe 6 ianuarie că ţinta de deficit bugetar de 2% din PIB va fi un obiectiv greu de atins, care depinde de restabilirea încrederii investitorilor în economia românească.

"Ţinta de deficit bugetar de 2% din PIB este un obiectiv extrem de greu de atins. Va fi greu să se repună în mişcare economia după această cădere bruscă", a spus Isărescu la acea dată.

Bugetul de stat pe 2009 este bazat pe un deficit bugetar de 2% din PIB, o creştere economică prognozată de 2,5%, o rată a inflaţiei de 5% şi un Produs Intern Brut de 579 miliarde de lei (144,7 miliarde de euro).

În 2008, România a înregistrat un deficit bugetar de 4,8% din PIB conform metodologiei cash şi de 5,2% din PIB conform metodologiei europene, ESA95.

Ministrul Finanţelor şi comisarul pentru Multilingvism au discutat şi despre recomandările Comisiei Europene incluse în "Evaluarea implementării Strategiei Lisabona la nivelul statelor membre UE şi a Zonei Euro", elaborată şi prezentată în ianuarie de Comisia Europeană.

Potrivit documentului, Comisia Europeană recomandă României revizuirea componenţei cheltuielilor bugetare, prin orientarea acestora către sectoare care susţin creşterea economică, şi menţinerea creşterii salariilor în concordanţă cu creşterea productivităţii.

Pogea consideră că recomandările formulate de Comisia Europeană în domeniul său de activitate corespund cu intenţiile Guvernului şi cu obiectivele formulate în programul de guvernare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici