România ar putea importa gaze direct de la Gazprom

România ar putea importa gaze direct de la Gazprom peste opt ani, când producţia naţională va scădea, iar necesarul de import la nivel naţional va urca de la circa o treime la 50%, a declarat, marţi, un director din Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF).

Urmărește
42 afișări
Imaginea articolului România ar putea importa gaze direct de la Gazprom

România ar putea importa gaze direct de la Gazprom

România, prin operatorul sistemului de transport al gazelor Transgaz, are în vedere, de mai mulţi ani, conectarea sistemelor de gaze cu Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia şi Ucraina.

"În urmă cu 1-2 ani am discutat cu Gazprom acest proiect, dar au amânat o decizie tranşantă pentru că nu aveau aşa ceva în strategie pentru această perioadă. Ei au răspuns că atunci cînd necesităţile noastre de consum vor fi mai mari, putem să stăm la masă să negociem", a afirmat directorul general adjunct al Direcţiei de politici energetice din MEF, Corneliu Condrea, referindu-se la interconectarea sistemelor de gaze din România şi Republica Moldova.

România consumă anual circa 17 miliarde metri cubi de gaze, din care aproape o treime este importat indirect din Rusia, iar diferenţa este asigurată de cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz.

"Interconectarea cu Republica Moldova trenează de ani de zile pentru că Gazprom, care era potenţial furnizor de gaze, nu şi-a dat acordul şi nu şi-a exprimat interesul. Gazprom a preluat sistemul de transport al Moldovei în contul datoriilor pe care ei (Republica Moldova, n.r.) le aveau către ei", a spus Condrea.

Unul dintre punctele prin care România importă gaze se află în nordul ţării, la Satu Mare. Potrivi lui Condrea, conducta respectivă este exploatată în proporţie de 60%.

"Gazprom ar putea să ne dea gaze direct dacă vom avea nevoie de mai multe gaze din import. Atunci am putea negocia livrări directe din Rusia", a spus Condrea.

În privinţa conectării reţelelor de gaze cu Serbia, discuţiile datează dinaintea aderării României la Uniunea Europeană.

"Era vorba de conectarea regională. Nu ştim cum ar putea fi corelată această intenţie cu gazoductul South Stream (dezvoltat de Rusia ca alternativă la Nabucco, n.r.), plus că este şi o discuţie de ordin politic", a adăugat sursa citată.

Condrea a spus că în prezent acordurile prin care România importa indirect gaze din Rusia sunt de tipul "take or pay", iar eventualele importuri directe din Rusia nu ar însemna anularea acordurilor prin care intermediarii aduc gaze în România de la Gazprom.

"Contractele directe din Rusia sunt încheiate până în 2030, iar importurile directe ar viza exclusiv cantităţile care depăşesec volumele contractate deja", a mai spus Condrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici