- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România ar putea obţine doar 1,5 miliarde euro din vânzarea certificatelor de emisii poluante
Preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a scăzut la jumătate comparativ cu 2009-2010, astfel că România ar putea încasa doar 1,5 miliarde de euro din vânzarea surplusului de certificate, respectiv 50% din suma pe care ar fi putut să o obţină în urmă cu doi ani.
România dispune de un surplus de 300 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, evaluate în urmă cu doi ani la circa trei miliarde de euro. În 2011 preţul certificatelor a scăzut la 5-6 euro pe unitate, faţă de 10 euro în 2009-2010.
Potrivit Florentinei Manea, director al Direcţiei Schimbări Climatice din Ministerul Mediului, România negociază vânzarea acestor certificate cu companii din ţări care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada.
"Ar fi bine ca aceste certificate să fie vândute până în 2012, pentru că nu se ştie dacă se vor reporta. Sperăm să avem în perioada următoare o tranzacţie concretă, să ne alăturăm Cehiei şi Poloniei, care au reuşit să vândă certificate, în condiţiiile în care Rusia şi Ucraina şi-au pierdut credibilitatea după ce au folosit în alte scopuri bani astfel obţinuţi, nu în proiecte de mediu", a declarat Manea marţi, într-o conferinţă organizată de Focus Energetic.
Sunele astfel obţinute vor fi gestionate de Fondul pentru Mediu pentru şase categorii de proiecte, cu scopul de a reduce emisiile de gaze cu efecte de seră.
Oficiali ai Ministerului Economiei estimau în urmă cu un an că ar putea strânge până la 2,5 miliarde de euro din comerciliazarea certificatelor.
Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat semnatar al protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO