- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România ar putea vinde surplusul de certificate de emisii cu 1,2 mld.euro, mult sub primele estimări
Ministerul Economiei vrea să simplifice legislaţia privitoare la vânzarea surplusului de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, denumite unităţi ale cantităţii atribuite (AAU), prin care speră să obţină 1,2 miliarde de euro, de circa două ori mai puţin decât anticipa instituţia anul trecut.
"Prin prezentul act normativ se asigură premisele valorificării AAU-urilor cu o valoare totală estimată astăzi la peste 1,2 miliarde de euro prin contracte de stat şi prin agenţi specializaţi", se arată în nota de fundamentare a unui proiect de Ordonanţă de urgenţă pentru vânzarea surplusului Româinei de certificate de emisii poluante atribuite în baza Protocolului de Kyoto.
Principala modificare propusă este prevederea potrivit căreia Guvernul va putea să încredinţeze vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră "unui agent specializat", care să identifice potenţialii cumpărători şi să deruleze tranzacţia în numele Executivului.
Certificatele de emisii de gaze cu efect de seră sunt alocate fiecărui stat semnatar al protocolului de Kyoto. Un certificat echivalează cu o tonă de CO2 emisă în atmosferă.
Documentul citat precizează că legislaţia existentă în prezent a permis Guvernului începerea procedurilor de negociere în vederea vânzării surplusului de 300 milioane de AAU-uri, dar, "deşi s-au primit mai multe scrisori de interes pentru cumpărarea acestor certificate, în cadrul discuţiilor şi negocierilor care au avut loc nu s-au putut înregistra progresele aşteptate, deoarece legislaţia în
materie cuprinde unele prevederi nejustificat de restrictive".
Totodată, întrucât pentru acest tip de tranzacţii nu există burse sau platforme reglementate la nivel internaţional, informaţiile despre comercializările de AAU-uri sunt "limitate".
Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, există un "dezechilibru major" între oferta internaţională de aproape opt miliarde de AAU-uri şi cererea estimată la doar 200 milioane de unităţi.
În luna aprilie, Florentina Manea, director al Direcţiei Schimbări Climatice din Ministerul Mediului, avertiza că preţul certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră a scăzut la jumătate comparativ cu 2009-2010, astfel că România ar putea încasa doar 1,5 miliarde de euro din vânzarea surplusului de certificate, respectiv 50% din suma pe care ar fi putut să o obţină în urmă cu doi ani.
România dispune de un surplus de 300 milioane de certificate de emisii de gaze cu efect de seră, evaluate în urmă cu doi ani la circa trei miliarde de euro. În prima parte a anului în curs preţul certificatelor a scăzut la 5-6 euro pe unitate, faţă de 10 euro în 2009-2010.
Manea declara la acea dată că România negociază vânzarea acestor certificate cu companii din ţări care nu şi-au îndeplinit obligaţiile din protocolul de la Kyoto, precum Japonia, Spania, Portugalia sau Canada.
Sumele astfel obţinute vor fi gestionate de Fondul pentru Mediu pentru investiţii în "energii verzi".
Oficiali ai Ministerului Economiei estimau în urmă cu un an că ar putea strânge până la 2,5 miliarde de euro din comerciliazarea certificatelor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
astăzi, 10:40