România are 38 de firme în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală

România este prezentă cu 38 de firme în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală după cifra de afaceri de anul trecut, ocupând locul cinci din regiune, aproape jumătate dintre acestea plasându-se însă pe poziţii inferioare celor din clasamentul din 2010.

Urmărește
3447 afișări
Imaginea articolului România are 38 de firme în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală

România are 38 de firme în topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrală (Imagine: Shutterstock)

În clasamentul de anul trecut, România a fost prezentă cu 33 de firme.

Petrom, Rompetrol şi Dacia, Pretrotel Lukoil, BAT România, Kaufland, Lukoil România, Hidroelectrica, Mol România, Mediplus Exim şi Alro, au fost, în ordine, cele 11 companii locale care au reuşit să se plaseze pe poziţii superioare celor de anul trecut.

Petrom a urcat de pe poziţia 25 pe 14, Rompetrol de pe 70, în urmă cu un an, pe 24 în acest an, iar Automobile Dacia a mai câştigat opt poziţii ajungând pe locul 42.

Nouă companii apar în premieră în clasament, respectiv Nokia (locul 93), Electrica (134), Enel România (145), Renault Industrie Roumanie (343), Grup Servicii Petroliere (365), Cosmote (426), JTI Mfg (475), Cargill Agricultura (481) şi Continental Automotive (491).

Grup Servicii Petroliere se află pe poziţia doi în Regiune, ca dinamică a afacerilor în 2010 faţă de 2009, cu o creştere de 151%, după Kriukov Car Building din Ucraina cu venituri în creştere cu 217%.

Pe de altă parte, 18 dintre cele 38 de companii prezente în clasament au pierdut poziţii faţă de anul trecut, cele mai mari scăderi fiind înregistrate de Arcelor Mittal Galaţi, 79 de locuri până pe 173, Coca Cola HBC România (77 de poziţii pe 484), Romtelecom (74 de locuri pe 269) şi Philip Morris România (74 de poziţii pe 411).

În funcţie de numărul de companii nou intrate în top, România ocupă poziţia cinci în Europa Centrală, după Polonia, Cehia, Ungaria şi Ucraina.

Raportat la diferitele industrii, studiul arată că două bănci româneşti să află între primele 50 de instituţii de profil europene. Astfel, BCR s-a menţinut pe locul 9, iar BRD a pierdut două locuri, de pe 13 pe 15, clasamentul fiind realizat pe baza activelor de la sfârşitul anului trecut.

Şi în topul industriei de asigurări regăsim cinci firme din România, respectiv Astra (30 faţă de 35 anul trecut), Allianz-Ţiriac Asigurări (33 faţă de 21), Omniasig (37 faţă de 28), Groupama şi ING Asigurări de Viaţă, care au intrat direct pe locurile 44 şi 50.

În funcţie de capitalizare, Petrom ocupă locul 13 din 50 în regiunea analizată, cu 4,429 miliarde de euro şi ultima poziţie, în top zece companii din sectorul energiei şi resurselor după venituri şi profiturile nete din 2010.

De asemenea, Nokia România a intrat direct pe poziţia opt în top zece al celor mai mari companii din sectorul TMT (Tehnologie, Media şi Telecomunicaţii) după venituri şi profit, cu venituri din vânzări de 1,606 miliarde de euro în 2010.

"România este una dintre ţările care şi-au crescut cota de piaţă în top 500, de la 6% la 8%, ceea ce reflectă continuarea dezvoltării economice, în particular în industrii precum afaceri legate de consum, transporturi, energie şi resurse'", se arată în raport.

Autorii studiului arată că, în Europa Centrală, nevoia de a menţine şi a creşte atragerea de investiţii străine directe este presantă, România lucrând din greu pentru a recâştiga încrederea investitorilor şi pentru a stimula creşterea prin demonstrarea stabilităţii economice şi legislative.

"În România, prioritatea astăzi este de a construi o încredere a investitorilor externi în sănătatea economiei naţionale. Investiţiile străine directe, care au fost dintotdeauna o sursă primară de creştere, au scăzut abrupt în ultimii ani. Succesul României sub acordul cu FMI trimite semnalele potrivite şi de aceea există o speranţă că industria locală de servicii financiare va câştiga teren prin noi investiţii. Totuşi, orice abilitate de creştere va fi de asemenea dictată de abilitatea băncilor de a administra activele neperformante şi riscurile asociate cu creditarea într-un mediu volatil", consideră Andrei Burz-Pinzaru, partner Deloitte Romania.

La nivel regional, Polonia continuă să domine ierarhia pe 2011, cu 173 de companii în topul Deloitte, faţă de 180 în 2010, fiind urmată de Cehia (80, faţă de 73), Ungaria (68 faţă de 63) şi Ucraina (43 comparativ cu 39).

Clasamentul prezintă puţine modificări faţă de anul trecut, având în continuare în frunte grupurile petroliere PKN Orlen (Polonia) şi MOL (Ungaria). Skoda Auto a revenit pe locul 3 de pe 4, Naftogas (Ucraina) a urcat de pe 5 pe 4, CEZ (Cehia) se află pe locul 5, coborând 2 poziţii. În primele zece companii se mai regăsesc Metinvest şi Energorynok (Ucraina) şi PGNiG, PGE şi Jeronimo Martins (Polonia).

Deloitte Top 500 Europa Centrală este un clasament anual al companiilor din regiune, realizat în funcţie de venituri, profit, număr de angajaţi şi capitalizare din 18 ţări.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici