România are în continuare cea mai bună perspectivă economică din Europa Centrală şi de Est

Percepţia analiştilor financiari privind evoluţia economiei României pentru şase luni s-a îmbunătăţit uşor în luna mai şi a rămas cea mai bună din Europa Centrală şi de Est (ECE), potrivit unui sondaj al institutului ZEW.

Urmărește
692 afișări
Imaginea articolului România are în continuare cea mai bună perspectivă economică din Europa Centrală şi de Est

România are în continuare cea mai bună perspectivă economică din Europa Centrală şi de Est (Imagine: Mediafax Foto)

Indicele care măsoară aşteptările experţilor financiari referitoare la parcursul economiei în următoarele şase luni a urcat cu 0,1 puncte, la 50,1 de puncte, maximul între statele analizate din ECE. În urma României s-au plasat Ungaria, cu 45,5 puncte (+5,1) şi Croaţia, cu 42 de puncte (+13,1).

Toate statele din regiune analizate de institutul austriac ZEW, în colaborare cu grupul financiar Erste, au perspective pozitive.

Singura ţară care a înregistrat scădere este Turcia, care a obţinut 1,9 puncte (-6,1).

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele percepţiei analiştilor a înregistrat o îmbunătăţire de 2,2 puncte, la 20,9 puncte.

Zona euro a înregistrat 3,6 puncte, după o îmbunătăţire a perspectivei cu 5,4 puncte.

În funcţie de percepţia situaţiei economice actuale, România s-a menţinut pe penultima poziţie în regiune, chiar dacă percepţia s-a îmbunătăţit cu 4 puncte, la -18 puncte.

Singura economie cu o situaţie mai slabă este Ungaria, a cărei percepţie s-a înrăutăţit cu 8,1 puncte, la -22,7 puncte. A treia economie evaluată negativ este Croaţia, dar percepţia s-a îmbunătăţit cu 9,9 puncte, la -13,8 puncte.

Pentru Europa Centrală şi de Est, indicele situaţiei economice curente s-a înrăutăţit cu 1,3 puncte, la 21,2 puncte.

În cazul zonei euro, percepţia este negativă cu 7,6 puncte, după o scădere în aceeaşi proporţie a indicelui comparativ cu luna precedentă.

Aşteptările referitoare la evoluţia bursei de la Bucureşti s-au înrăutăţit în această lună, indicatorul privind evoluţia indicelui BET, care include cele mai lichide zece acţiuni de pe bursă, coborând 24,9 puncte, la 26,5 puncte. Toţi indicii referitori la evoluţia burselor din regiune au avut o evoluţie în sens descendent.

Cele mai ridicate aşteptări sunt pentru bursele din Polonia, Austria şi Cehia.

Indicatorul privind perspectivele indicelui NTX, pentru Europa Centrală şi de Est, a scăzut cu 23,8 puncte, la 30 de puncte.

Perspectivele evoluţiei leului în raport cu euro în următoarele şase luni s-au înrăutăţit uşor în luna mai, cu 1,1 puncte, la 31,4 puncte. Cele mai bune aşteptări sunt pentru zlotul polonez şi coroana cehă, iar cele mai slabe pentru lira turcească şi forintul unguresc.

Raportul ZEW/Erste include din Europa Centrală şi de Est date despre Cehia, Croaţia, Ungaria, Polonia, România, Slovacia şi Turcia.

La sondajul efectuat în perioada 2 mai-16 mai au participat 81 de experţi financiari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici