- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România are permisiunea UE să îşi corecteze deficitul bugetar până în 2012
Consiliul miniştrilor de Finanţe din statele membre UE (ECOFIN) a aprobat marţi prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficitului bugetar sub pragul reglementat european de 3% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat un diplomat european.
România are permisiunea UE să îşi corecteze deficitul bugetar până în 2012 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Miniştrii Finanţelor din Uniunea Europeană au aprobat astfel recomandările făcute pe 8 februarie de Comisia Europeană în privinţa procedurilor de deficit excesiv pentru România, Ungaria, Polonia, Lituania, Letonia şi Malta.
Consiliul ECOFIN consideră că aceste ţări au luat suficiente măsuri pentru a se încadra în termenul stabilit, a afirmat sursa citată.
Oficialii au aprobat extinderea termenului de corectare a deficitului până în anul 2012 pentru România şi Lituania, apreciind că cele două state au fost afectate de recesiune mai sever decât se estima la stabilirea termenului anterior, respectiv anul 2011.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
CE a declanşat, în luna mai 2009, procedura de deficit excesiv împotriva României. În iulie 2009, ECOFIN a aprobat propunerea CE de începere a procedurii de deficit excesiv pentru România în urma unui dezechilibru fiscal de peste 3% din PIB în 2008 şi a recomandat reducerea deficitului sub acest prag până cel târziu în 2011. Decizia Consiliului a stabilit ca termen limită 7 ianuarie 2010 pentru luarea de măsuri efective.
Cele mai dure sancţiuni care pot fi aplicate în urma procedurii de deficit excesiv sunt amenzi în cazul statelor din zona euro, respectiv blocarea fondurilor structurale pentru ţările din afara Uniunii Monetare.
Statele membre UE care doresc să adopte euro trebuie să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB într-o manieră sustenabilă.
Dintre cele 27 de state membre, procedura de deficit excesiv a fost declanşată anul trecut în cazul a 20.
Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 36,4 miliarde lei, respectiv 7,2% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu FMI, de 7,3% din PIB. Economia României s-a contractat cu 7,2% anul trecut, potrivit datelor INS, după o creştere de 7,1% în 2008.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO