- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (28.07.2011, 15:06)
- Vlad Popescu , Vlad Popescu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România are un an agricol mai bun decât 2010 şi peste media ultimilor cinci ani. Cât grâu şi porumb producem
România are în 2011 un an agricol bun, cu o producţie la hectar peste media ultimilor cinci ani pentru majoritatea culturilor, iar grâul, orzul şi cartoful depăşesc cu mult randamentul de anul trecut, potrivit unui raport MARS Bulletin al Joint Research Centre din cadrul Comisiei Europene.
Urmărește
458 afișări
România are un an agricol mai bun decât 2010 şi peste media ultimilor cinci ani (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Astfel, datorită condiţiilor meteorologice favorabile din majoritatea regiunilor şi vremii uscate din iulie, producţia medie de grâu va fi de 3,46 tone pe hectar, cu 23,5% mai mult ca anul trecut şi cu 33,9% peste media ultimilor cinci ani.
Temperaturile au fost apropiate de normal în majoritatea regiunilor României, cu excepţia unor zone din Vest, unde au depăşit cu 1-2 grade valorile normale. Distribuţia precipitaţiilor a fost de asemenea bună, dar au rămas sub medie în Vest, iar vremea neobişnuit de călduroasă din iulie a afectat într-o oarecare măsură culturile de primăvară, se spune în studiu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În cazul porumbului, producţia la hectar va fi de 3,86 tone, cu 5% mai mică decât anul trecut, însă cu 20,6% peste media ultimilor cinci ani, estimează institutul.
La cartofi, producţia va fi de 15,12 tone la hectar, în creştere cu 12,4% faţă de nivelul din 2010, respectiv cu 5,4% peste media multianuală.
Orzul de primăvară va da un randament de 2,06 tone pe hectar, în urcare cu 17,3% faţă de 2010 şi cu 12,9% peste media ultimilor cinci ani, în timp ce producţia de orz de toamnă va fi de 3,13 tone la hectar, cu 8,4% mai mult ca anul trecut, dar cu 17,9% peste nivelul mediu din ultimii cinci ani.
Producţia de rapiţă va fi de 1,79 tone pe hectar în acest an, nivel similar cu cel de anul trecut, dar cu 18,4% mai mare faţă de media ultimilor cinci ani.
Culturile de floarea soarelui vor avea în acest an un randament cu 2,4% mai redus decât în 2010, de 1,52 tone la hectar, cu 15% peste media perioadei 2006-2010.
Şi sfecla de zahăr va avea un randament mai redus decât anul trecut, de 37,5 tone pe hectar, în scădere cu 2,2%, însă va depăşi cu 12,8% media ultimilor cinci ani.
Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, în România sunt înregistrate 3,85 milioane de exploataţii agricole, cu 600.000 mai puţin comparativ cu 2002. Din totalul exploataţiilor, doar 31.000 au personalitate juridică.
Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat recent, la conferinţa Mediafax Talks about Agriculture, că suprafaţa arabilă a României a scăzut în ultimii opt ani cu aproximativ un milion de hectare, de la 9,5 milioane de hectare la 8,4-8,6 milioane de hectare.
România a produs anul trecut 16,5 milioane tone de cereale, din care 5,6 milioane tone de grâu şi 9,1 milioane de tone de porumb.
Potrivit ministrului Tabără, cel puţin un milion de tone de cereale nu figurează în statistici întrucât reprezintă autoconsum.
Citește pe alephnews.ro: Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Adriana Bahmuțeanu, atac la adresa Mihaelei Botezatu și a lui Honorius: „Am fost sunată de Maximus, care în cele 3 zile nu…”
CANCAN.RO
Ce a pățit un pensionar de 92 de ani, după ce a angajat o menajeră ROMÂNCĂ mult mai tânără
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 10:58
Banca Naţională a României lansează monede comemorative dedicate Bisericii Stavropoleos
-
astăzi, 10:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului