- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România avea, înainte de majorarea TVA, printre cele mai scăzute taxe pe consum din UE
Taxa pe valoare adăugată de 19% percepută până acum a fost printre cele mai scăzute din UE, iar nivelul de 24% va fi printre cele mai ridicate, în timp ce impozitarea veniturilor personale şi a profiturilor companiilor este mai redusă în multe dintre statele membre.
România avea, înainte de majorarea TVA, printre cele mai scăzute taxe pe consum din UE (Imagine: Mediafax Foto)
TVA-ul din România este al 19-lea ca mărime din UE, similar cu taxele pe consum din Germania, Olanda şi Slovacia, un nivel mai redus fiind înregistrat în Spania (18%), Malta (18%), Marea Britanie (17,5%), Cipru (15%) şi Luxemburg (15%), potrivit datelor prezentate luni de Eurostat,
Danemarca, Ungaria şi Suedia au cele mai mari taxe pe valoare adăugată, de 25%.
Astfel, odată cu creşterea TVA de la 19% la 24% România va deveni cel de-al patrulea stat membru într-un clasament UE după taxa pe valoare adăugată.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ce înseamnă să fii președinte? Alexander Lukașenko spune că este treaba unui bărbat: „Doamne ferește să fie aleasă o femeie în Belarus”
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
În privinţa taxării veniturilor persoanelor fizice şi companiilor, cota unică de 16% plasează România tot printre statele UE cu cele mai mici impozite, însă raportul Eurostat se referă în acest caz la taxa aplicată contribuabililor cu cele mai mari venituri. Astfel, comparaţia între ţări pierde din relevanţă, din moment ce numeroase guverne din UE impozitează progresiv veniturile.
Cele mai scăzute taxe sunt aplicate în Bulgaria, de 10% asupra venitului personal şi profitului companiilor. Cehia percepe 15% din venitul personal, respectiv 19% din profiturile companiilor, în timp ce în Slovacia este în vigoare o cotă unică de 19%.
Dintre ţările cu impozit progresiv se remarcă Suedia, care ia maximum 56,4% din venitul personal şi 26,3% din profiturile companiilor, dar şi Belgia (53,7%, 34%) sau Danemarca (51,5%, 25%). În Ungaria, impozitul progresiv taie 40,6% din veniturile celor mai bogaţi rezidenţi, în timp ce companiile trebuie să verse la stat 20,6% din profit.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO