- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.08.2024, 16:27)
- Ramona Cornea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, cea mai mare creştere a costurilor salariale orare din UE în primul trimestru al anului
- România a avut cea mai mare creştere a costurilor salariale orare din UE în T1/2024.
- Costul salarial orar cu forţa de muncă a crescut cu 16,4% în România în T1 din 2024 faţă de aceeaşi perioadă din 2023.
- La nivelul Uniunii Europene, creşterea a fost de 5,4% în aceeaşi perioadă, potrivit www.zf.ro.
Urmărește
408 afișări
Imagine cu caracter ilustrativ
Costul cu forţa de muncă din România a înregistrat o creştere semnificativă în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.
Conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică, creşterea procentuală a acestui indicator în T1 din 2024 faţă de T1 din 2023 a fost de 16,4%, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană în această perioadă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
În spatele acestei creşteri a costului cu forţa de muncă stă decizia autorităţilor de a creşte salariul minim pe economie. În 2023, salariul minim pe economie a crescut de două ori, la începutul anului şi în luna octombrie, iar în 2024 a urmat o nouă creştere, una ale cărei efecte nu se văd încă.
Media creşterii la nivelul Uniunii Europene este de 5,4%, ceea ce arată un ritm de creştere moderat al costurilor cu forţa de muncă pe ansamblul blocului european.
De asemenea, statisticile europene arată o diversitate semnificativă între statele membre, reflectând diferenţele regionale în ceea ce priveşte economia, politicile salariale şi inflaţia.
Aşadar, ţările din Europa de Est şi Sud-Est, cum ar fi România, Bulgaria, Croaţia şi Polonia, au înregistrat cele mai mari creşteri ale costului cu forţa de muncă, toate depăşind pragul de 14%. Acest lucru poate reflecta o creştere rapidă a salariilor, presiuni inflaţioniste, dar şi o cerere mare de forţă de muncă în aceste regiuni, care au înregistrat şi o dezvoltare economică accelerată în ultimii ani.
Ţările din Europa Centrală şi de Vest, cum ar fi Austria, Germania şi Olanda, au avut creşteri moderate, între 5% şi 10%. Aceste economii, mai dezvoltate şi mai stabile, par să înregistreze o creştere mai temperată a costurilor cu forţa de muncă, în conformitate cu o piaţă a muncii deja matură şi cu o inflaţie mai controlată.
Ţările nordice şi vestice, cum ar fi Suedia, Finlanda, Italia, Franţa şi Danemarca, au raportat cele mai mici creşteri, sub 4%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Unul din trei oameni suferă de „ura față de mișcare”. Fenomenul poartă numele de misokinezie
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Italia critică Stellantis pentru că nu investeşte suficient în ţară şi curtează producători auto chinezi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Preotul care a lăsat-o pe Sabrina Carpenter să filmeze scene provocatoare în Biserică a fost eliberat
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe