- Home
- Economic
- BUCUREŞTI, (23.08.2024, 16:27)
- Ramona Cornea
România, cea mai mare creştere a costurilor salariale orare din UE în primul trimestru al anului
- România a avut cea mai mare creştere a costurilor salariale orare din UE în T1/2024.
- Costul salarial orar cu forţa de muncă a crescut cu 16,4% în România în T1 din 2024 faţă de aceeaşi perioadă din 2023.
- La nivelul Uniunii Europene, creşterea a fost de 5,4% în aceeaşi perioadă, potrivit www.zf.ro.
Urmărește
411 afișări
Imagine cu caracter ilustrativ
Costul cu forţa de muncă din România a înregistrat o creştere semnificativă în primul trimestru al anului 2024 comparativ cu aceeaşi perioadă din 2023.
Conform datelor de la Eurostat, oficiul european de statistică, creşterea procentuală a acestui indicator în T1 din 2024 faţă de T1 din 2023 a fost de 16,4%, cea mai mare creştere din Uniunea Europeană în această perioadă.
În spatele acestei creşteri a costului cu forţa de muncă stă decizia autorităţilor de a creşte salariul minim pe economie. În 2023, salariul minim pe economie a crescut de două ori, la începutul anului şi în luna octombrie, iar în 2024 a urmat o nouă creştere, una ale cărei efecte nu se văd încă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Melania Trump a atras toate privirile la ceremonia de învestire a Președintelui. George Enache, art director: „E o ținută greu de purtat dacă nu ai atitudinea corespunzătoare”
-
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
Crin Antonescu: Georgescu, o fantomă periculoasă şi un drog ieftin pentru democraţia românească
-
Antonescu: Preşedintele Iohannis nu funcţionează
Media creşterii la nivelul Uniunii Europene este de 5,4%, ceea ce arată un ritm de creştere moderat al costurilor cu forţa de muncă pe ansamblul blocului european.
De asemenea, statisticile europene arată o diversitate semnificativă între statele membre, reflectând diferenţele regionale în ceea ce priveşte economia, politicile salariale şi inflaţia.
Aşadar, ţările din Europa de Est şi Sud-Est, cum ar fi România, Bulgaria, Croaţia şi Polonia, au înregistrat cele mai mari creşteri ale costului cu forţa de muncă, toate depăşind pragul de 14%. Acest lucru poate reflecta o creştere rapidă a salariilor, presiuni inflaţioniste, dar şi o cerere mare de forţă de muncă în aceste regiuni, care au înregistrat şi o dezvoltare economică accelerată în ultimii ani.
Ţările din Europa Centrală şi de Vest, cum ar fi Austria, Germania şi Olanda, au avut creşteri moderate, între 5% şi 10%. Aceste economii, mai dezvoltate şi mai stabile, par să înregistreze o creştere mai temperată a costurilor cu forţa de muncă, în conformitate cu o piaţă a muncii deja matură şi cu o inflaţie mai controlată.
Ţările nordice şi vestice, cum ar fi Suedia, Finlanda, Italia, Franţa şi Danemarca, au raportat cele mai mici creşteri, sub 4%.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: VIDEO. A început deportarea în masă a imigranților ilegali
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Italia critică Stellantis pentru că nu investeşte suficient în ţară şi curtează producători auto chinezi
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Survivor România 2025. Când începe noul sezon la Pro TV? „Transfer” de vedete de la Antena 1 direct în show-ul din Republica Dominicană!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:44
Crin Antonescu: România nu are extremişti serioşi, ci doar impostori periculoşi
-
ieri, 22:37
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1063. Israelul propune transferul de arme ruseşti confiscate în Liban către Ucraina / KNDS din Germania colaborează cu Ucraina pentru reparaţii de echipamente militare / Zelenski vrea să pună capăt războiului „rapid, dar corect şi sigur” în 2025 / Zelenski afirmă că Ucraina lucrează la organizarea unei întâlniri cu Donald Trump