România cere avizul CE pentru 100 litri de ţuică fără accize pe gospodărie

România a cerut avizul Comisiei Europene pentru a aplica un regim de accizare prin care gospodăriile să fie scutite de plata taxei pentru o cantitate de 100 de litri de ţuică şi rachiuri din fructe destinate consumului propriu, iar micile distilerii să beneficieze de o reducere diferenţiată.

Urmărește
64 afișări
Imaginea articolului România cere avizul CE pentru 100 litri de ţuică fără accize pe gospodărie

România cere avizul CE pentru 100 litri de ţuică fără accize pe gospodărie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, şi ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, au trimis o scrisoare comună comisarului european pentru taxare şi uniune vamală, Laszlo Kovacs, prin care prezintă situaţia actuală de accizare din România şi propun aplicarea unui nou regim.

Pentru gospodăriile individuale se propune exceptarea de la plata accizelor a unei cantităţi de 100 de litri de ţuică şi rachiuri din fructe destinate consumului propriu, iar pentru fiecare deţinător de materie primă (fructe) care se prelucrează în micile distilerii, aplicarea unui regim de accizare diferenţiat, astfel: pentru cei care realizează o producţie pe an între 1 hectolitru şi 5 hectolitri, o acciză de 25% din acciza standard; pentru cei care realizează o producţie pe an între 5 hectolitri şi 10 hectolitri, o acciză de 50% din acciza standard, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Imediat ce Comisia Europeană va răspunde acestei solicitări, Ministerul Economiei şi Finanţelor va fi în măsură să promoveze actele normative pentru reducerea accizei, se mai spune în comunicat.

Ministerul Agriculturii arată că a solicitat din luna iunie Ministerului Economiei şi Finanţelor modificarea Codul Fical pentru a permite reducerea accizei la ţuica şi pălinca produse din fructe, iar instituţia a cerut obţinerea unui aviz favorabil din partea Comisiei Europene.

În prezent, ţuica şi rachiurile de fructe destinate consumlui propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi de cel mult 50 de litri pe an pentru fiecare gospodărie individuală, se accizează cu 50% din cota standard a accizei de 750 de euro pe hecolitru.

Totodată, pentru alcoolul produs în micile distilerii, a căror producţie nu depăşeşte10 hectolitri de alcool pur pe an, este aplicată o acciză redusă de 475 de euro pe hectolitru.

Preşedintele Comisiei de Agricultură a Camerei Deputaţilor, Kelemen Attila, a declarat săptămâna trecută că producătorii de ţuică sunt nemulţumiţi de "accizele enorme instituite de prevederile unionale", cerând lui Cioloş să intervină la Bruxelles pentru diminuarea taxelor.

În replică, Ministerul Agriculturii arată că Cioloş s-a autosesizat încă din luna iunie, când a făcut o solicitare în acest sens Ministerului Economiei şi Finanţelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici