România coboară în trimestrul trei de pe opt pe zece în topul ţărilor cu cele mai riscante datorii

Costurile de asigurare a datoriilor statului român împotriva riscului de default s-au redus în trimestrul al treilea, iar România a coborât două poziţii în topul statelor cu cele mai riscante datorii, pe locul zece, potrivit unui raport al firmei de monitorizare a pieţei finaciare CMA.

Urmărește
25 afișări
Imaginea articolului România coboară în trimestrul trei de pe opt pe zece în topul ţărilor cu cele mai riscante datorii

România coboară în trimestrul trei de pe opt pe zece în topul ţărilor cu cele mai riscante datorii (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

Astfel, credit default swap-ul (costul de asigurare la restructurare/default - CDS) titlurilor de stat cu maturitatea la cinci ani ale României a scăzut de la 4,107 puncte în trimestrul al doilea la 3,509 puncte procentuale în trimestrul al trei, se arată în studiu.

Credit default swap-ul determină randamentul cerut de investitorii străini pentru achiziţia de titluri suverane. În plus, CDS-urile influenţează şi costul finanţării externe pentru companii şi bănci.

Cel mai riscant stat a rămas în trimestrul al treilea Venezuela, urmată de Grecia, Argentina, Pakistan, Ucraina, Irlanda, Dubai, Irak, Portugalia şi România.

Trimestrul al doilea a fost foarte bun pentru Europa emergentă, notează analiştii CMA, toate statele analizate înregistrând o îmbunătăţire a costurilor de asigurare a datoriilor. Bulgaria a avut cea mai bună performanţă, de la 3,57 puncte procentuale la 2,75 puncte procentuale.

Din Europa Centrală şi de Est, Grecia (locul 2) are cele mai mari costuri de asigurare a datoriilor, urmată de Ucraina (locul 5), România (10), Letonia (11), Ungaria (12), Bulgaria (15), Lituania (16), Croaţia (19), Rusia (28), Turcia (29), Polonia (35), Estonia (48), Cehia (50), Austria (51) şi Slovacia (52).

Statul cu cele mai reduse costuri de asigurare a datoriilor a rămas Norvegia, stat urmat de Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Elveţia, Olanda, Australia, SUA şi Hong Kong.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici