- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România continuă să fie atractivă pentru investitorii europeni!
România rămâne atractivă pentru investitorii europeni, mai ales în domeniul infrastructurii rutiere, agriculturii şi energiei din surse regenerabile, cu toate că imaginea statului este "pătată" de dispute politice, iar economia este afectată de recesiune, se arată într-o analiză a AFP.
România continuă să fie atractivă pentru investitorii europeni! (Imagine: Mediafax Foto)
"Nu cred că interesul pentru România este scăzut. Companiile renunţă la unele planuri, însă acest aspect este legat mai mult de criza economică globală decât de situaţia politică", a explicat Hans Smaling, consilier economic şi comercial al ambasadei Olandei la Bucureşti.
Această opinie este împărtăşită de mai mulţi analişti, francezi, germani şi austrieci, intervievaţi de AFP, care consideră că infrastructura rutieră, agricultura şi sectorul energiei din surse regenerabile continuă să fie elemente atractive pentru investitori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: În 2025, știi ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituția. Vot electronic, direct. În Postul Paștelui vei vota un Președinte Independent!
-
Adrian Sârbu: În 2025, ştii ce ai de făcut. Să nu dormi! Ai de schimbat Constituţia. Vot electronic, direct. În Postul Paştelui vei vota un Preşedinte Independent!
-
Decizia Curţii de Apel Bucureşti în procesul intentat de Călin Georgescu: Alegerile rămân anulate
-
Sf. Vasile: Aproape o jumătate de milion de români îşi serbează ziua onomastică
Olanda este un stat foarte activ în România, din punct de vedere economic, cu investiţii de aproape 3,8 miliarde de euro în 2008 şi participaţii la 3.500 de companii locale.
La începutul lunii octombrie, coaliţia de guvernământ s-a destrămat, iar guvernul de centru-dreapta s-a prăbuşit în această săptămână, notează AFP. Aceste situaţii nu au surprins prea mult companiile străine prezente în România, cum nu a făcut-o nici "războiul" dintre opoziţie şi preşedintele Traian Băsescu legat de alegerea premierului, iniţiat la mai puţin de o lună şi jumătate de alegerile prezidenţiale.
"Cei care doresc să investească în România se înscriu într-o perspectivă pe termen lung. România este ultimul stat intrat în Uniunea Europeană, iar investitorii ştiu că toate ţările au beneficiat, progresiv, de această integrare. Criza politică nu schimbă în realitate nimic", a subliniat o sursă economică din Franţa, sub rezerva anonimatului.
Patru companii cu capital francez, respectiv Renault-Dacia, BRD-Groupe Société Générale, Orange şi Distrigaz Sud-GDF, au avut în 2008 o cifră de afaceri de peste un miliard de euro, indică un studiu realizat de Ubifrance.
Investiţiile străine s-au redus cu 58% în primele opt luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2008, potrivit datelor băncii centrale.
"Scăderea investiţiilor străine reflectă mai ales situaţia economică internaţională. Toată lumea aşteaptă o ameliorare în 2010. Investitorii care vin în România nu-şi rezumă planurile la viitorul apropiat", a precizat Rudolf Lukavsky, consilier comercial al ambasadei Austriei.
Austria este cel mai mare partener economic al României, unde este prezent prin bănci mari, precum Raiffeisen sau Erste, şi compania petrolieră OMV.
"Bineînţeles, investitorii germani vor un guvern stabil. Există unii oameni care consideră că turbulenţele politice actuale ar putea avea consecinţe asupra acordului cu Fondul Monetar Internaţional", arată Smaling, subliniind că stabilitatea politică reprezintă un factor benefic pentru investiţii.
Capacitatea autorităţilor de la Bucureşti de a-şi respecta angajamentele pentru a beneficia de noi tranşe din împrumutul de 20 de miliarde de euro aprobat de FMI şi Uniunea Europeană va fi un veritabil test, notează AFP.
De asemenea, companiile europene vor un sistem judiciar şi administrativ mai eficace şi mai transparent.
FMI nu anticipează întreruperea acordului cu România, iar o misiune a instituţiei va veni la Bucureşti imediat după formarea noului Cabinet, pentru a discuta cu autorităţile a doua evaluare a înţelegerii stand-by, a declarat joi într-un comunicat Jeffrey Franks, şeful delegaţiei din partea Fondului.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO