România depăşeşte ţări ca Norvegia, Spania sau Marea Britanie la nivelul contribuţiilor sociale - studiu

România se numără printre ţările cu cele mai mari cote de contribuţii sociale cumulate la nivel de angajat şi angajator, situându-se pe locul 18 dintr-un număr de 87 de ţări participante la un studiu realizat de KPMG şi surclasând ţări dezvoltate precum Norvegia, Spania sau Marea Britanie.

Urmărește
721 afișări
Imaginea articolului România depăşeşte ţări ca Norvegia, Spania sau Marea Britanie la nivelul contribuţiilor sociale - studiu

România depăşeşte ţări ca Norvegia, Spania sau Marea Britanie la nivelul contribuţiilor sociale - studiu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Date fiind beneficiile limitate pe care sistemul de securitate socială românesc le oferă în comparaţie cu aceste ţări, poziţia României în clasament aduce motive de îngrijorare", a declarat într-un comunicat Daniela Oprescu, director al echipei de International Executive Services în cadrul KPMG România.

Potrivit studiului, Franţa are cea mai mare cotă de contribuţii sociale cumulate pentru angajat şi angajator, de peste 50%, urmată de Belgia cu 48%. În România, nivelul contribuţiilor sociale pentru condiţiile normale de muncă este de 31,3%, respectiv 10,5% datorate de angajaţi şi 20,8% datorate de angajatori.

"Având în vedere nevoile tot mai mari de infrastructură de securitate socială, atât prezente, cât şi viitoare, ne aşteptăm ca presiunea asupra unor sisteme deja fragile să continue. Dat fiind fenomenul de îmbătrânire a populaţiei, dar şi faptul că în multe economii există încă incertitudinea revenirii din criză, schemele de securitate socială sunt mai importante acum ca oricând", a spus Oprescu.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, declara săptămâna trecută că reducerea contribuţiilor sociale reprezintă un risc, însă ar fi cea mai binevenită măsură pentru a stimula economia, pentru că munca este supraîmpovărată.

În opinia guvernatorului, numărul de contribuabili trebuie să fie mai mare decât al celor care beneficiază de impozitele plătite, dar în prezent sunt doar puţin peste patru milioane de angajaţi.

Potrivit Mădălinei Racoviţan, partener în Departamentul de Taxe al KPMG în România, persoanele cu venituri mici suportă cote efective de impozitare ridicate, mai ales în comparaţie cu nivelurile pe care cetăţenii altor state dezvoltate le plătesc.

"România nu este un caz singular din acest punct de vedere. Există o dezbatere amplă în Marea Britanie cu privire la cota de impozit de 50% pentru persoanele cu salarii foarte mari, însă se neglijează problema mai presantă a cotelor marginale de impozitare de peste 50% pentru multe dintre persoanele cu venituri medii spre mici, ca efect al presiunii impozitului pe venit, a contribuţiilor sociale obligatorii şi anulării unor stimulente fiscale", a spus Racoviţan.

Ea încurajează Guvernul să continue politica de reducere a cotelor de contribuţii sociale, începută anul trecut, şi introducerea plafonării pentru toate tipurile de contribuţii sociale la un nivel rezonabil (inclusiv pentru asigurările sociale de sănătate şi de şomaj).

"O asemenea măsură ar fi de natură să amelioreze nivelul de conformitate a contribuabililor cu prevederile legislative şi, pe termen lung, va genera venituri mai mari pentru diversele bugete de asigurări sociale", mai spune Racoviţan.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat în luna august că Guvernul a decis să amâne reducerea contribuţiilor sociale pentru angajatori până la "momentul optim", deoarece în situaţia economică actuală nu îşi permite să adopte o asemenea măsură.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici