- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România din noiembrie 2008 vs. România de azi: Oficialii dau copy-paste la discursurile de la începutul crizei
Cei mai puternici oameni din politica românească repetă în această toamnă discursurile optimiste din 2008, când criza lovea pe toată lumea, dar în România "situaţia era sub control", împrumurile de la FMI erau o variantă exclusă, iar economia României urma să crească cu 2% în anul următor. În prezent întreaga Europă se luptă să salveze Grecia, iar Italia devine şi ea o "oaie neagră" a zonei euro, la Bucureşti se vorbeşte despre faptul că România are "toate centurile de siguranţă", deşi aproape 20% din sistemul bancar este controlat de instituţii elene. De altfel, "centura de siguranţă" e un termen preferat de preşedintele Traian Băsescu, care spunea în martie 2009, înainte de acordul de împrumut extern de 20 de miliarde de euro, că acesta "este doar o centură de siguranţă".
România din noiembrie 2008 vs. România de azi: Oficialii dau copy-paste la discursurile de la începutul crizei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)
"În afară de faptul că au tăiat cheltuieli în stânga şi în dreapta, eu nu am văzut alte măsuri anti-criză luate de Guvern în ultimii trei ani. O creştere economică de peste 2% anul viitor nu este realistă în condiţiile actuale, eu cred că va fi undeva în jurul valorii de 1%", spune Matei Păun, director la compania de consultanţă în investiţii BAC Investment.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Donald Trump a avut prima întâlnire cu preşedintele unei ţări după ce a obţinut victoria la alegerile din SUA
-
Muncă gratis. Elon Musk le cere „revoluţionarilor cu IQ ridicat” să se alăture noului proiect al lui Trump fără a fi plătiţi
-
Avioanele de luptă ale britanicilor au monitorizat aeronave militare ruseşti lângă Marea Britanie
Discursurile din ultima lună ale preşedintelui Traian Băsescu, ale premierului Emil Boc (care în 2008 era preşedintele PDL), ale senatorului Mircea Geoană (pe atunci candidat la alegerile prezidenţiale) sau ale lui Mugur Isărescu, guvernatorului Băncii Naţionale, sunt similare cu cele pe care le susţineau în noiembrie 2008, când abia se vorbea de criza financiară. Afirmaţiile lor nu demonstrează decât că nu s-a luat nicio măsură concretă în cei trei ani de criză pentru gestionarea corectă a veniturilor şi a cheltuielilor statului.
"Toate centurile de siguranţă pe care ar fi trebuit să le avem şi în 2008, astăzi le avem. (…) România este în siguranţă dacă se menţine în acordul cu Fondul, Uniunea şi Banca Mondială şi dacă, pe de altă parte, Guvernul îşi respectă programul la care s-a angajat şi se angajează în continuare", spunea preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută. Un alt timp de discurs - mai critic - avea Mircea Geoană, preşedintele Senatului, care spunea că trebuie reduse din cheltuielile statului şi că salariile parlamentarilor trebuie îngheţate, iar aparatul funcţionăresc al premierului trebuie redus. Candidat la alegerile prezidenţiale la acea vreme, partidul lui Geoană - PSD - a ajuns la guvernare alături de PDL în anii în care criza a lovit cel mai tare România, fără să ia măsurile de reducere a costurilor despre care vorbea în campanie.
Citeşte mai multe despre criza din România pe www.zf.ro
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:29
Circulaţie îngreunată în noaptea de vineri spre sâmbătă în zona Romexpo
-
astăzi, 14:27
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Biden, presat de Europa pentru a spori sprijinul pentru Ucraina înainte de încheierea mandatului