„În afară de faptul că au tăiat cheltuieli în stânga şi în dreapta, eu nu am văzut alte măsuri anti-criză luate de Guvern în ultimii trei ani. O creştere economică de peste 2% anul viitor nu este realistă în condiţiile actuale, eu cred că va fi undeva în jurul valorii de 1%”, spune Matei Păun, director la compania de consultanţă în investiţii BAC Investment.
Discursurile din ultima lună ale preşedintelui Traian Băsescu, ale premierului Emil Boc (care în 2008 era preşedintele PDL), ale senatorului Mircea Geoană (pe atunci candidat la alegerile prezidenţiale) sau ale lui Mugur Isărescu, guvernatorului Băncii Naţionale, sunt similare cu cele pe care le susţineau în noiembrie 2008, când abia se vorbea de criza financiară. Afirmaţiile lor nu demonstrează decât că nu s-a luat nicio măsură concretă în cei trei ani de criză pentru gestionarea corectă a veniturilor şi a cheltuielilor statului.
„Toate centurile de siguranţă pe care ar fi trebuit să le avem şi în 2008, astăzi le avem. (…) România este în siguranţă dacă se menţine în acordul cu Fondul, Uniunea şi Banca Mondială şi dacă, pe de altă parte, Guvernul îşi respectă programul la care s-a angajat şi se angajează în continuare”, spunea preşedintele Traian Băsescu săptămâna trecută. Un alt timp de discurs – mai critic – avea Mircea Geoană, preşedintele Senatului, care spunea că trebuie reduse din cheltuielile statului şi că salariile parlamentarilor trebuie îngheţate, iar aparatul funcţionăresc al premierului trebuie redus. Candidat la alegerile prezidenţiale la acea vreme, partidul lui Geoană – PSD – a ajuns la guvernare alături de PDL în anii în care criza a lovit cel mai tare România, fără să ia măsurile de reducere a costurilor despre care vorbea în campanie.
Citeşte mai multe despre criza din România pe www.zf.ro