- Home
- Economic
- (28.01.2021, 18:32)
- Teona Tomoiaga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, după un an în care a cheltuit mai mult decât a încasat. În 2020, deficitul bugetar a fost de 9,8% din PIB
- Deficitul bugetului de stat în 2020 a fost de aproape 102 miliarde de lei, adică 9,8% din PIB.
- Într-un an de criză, am avut o uşoară creştere a veniturilor la bugetul de stat, de 0,4% faţă de anul anterior.
- Cheltuielile statului au crescut cu aproape 15% şi au depăşit 40% din PIB.
Urmărește
484 afișări
Aproape 102 miliarde de lei. Adică 9,8% din PIB. Atât a fost deficitul bugetului de stat în 2020, anul în care pandemia a lovit puternic economia şi finanţele statului. Am cheltuit mai mult decât am încasat... şi asta ne va costa.
Într-un an de criză, am avut, surprinzător, o uşoară creştere a veniturilor la bugetul de stat, de 0,4% faţă de anul anterior. Deşi au scăzut semnificativ veniturile acumulate din impozitele pe profit, impozitele pe salarii sau chiar încasările din TVA, Guvernul a reuşit să ţină veniturile în echilibru în special cu banii veniţi pe proiecte europene.
Cheltuielile statului au crescut cu aproape 15% şi au depăşit 40% din PIB. Cel mai mult au crescut cheltuielile cu asistenţă socială, arată datele Finanţelor. Anul trecut, au crescut atât pensiile, cât şi alocaţiile copiilor. Şi pentru că sunt peste 8 milioane de beneficiari ai acestor creşteri, impactul a fost foarte mare.
Iniţial, legea bugetului pe 2020 era construită pe un deficit de 3,6%, înainte de pandemie. Ulterior, estimările oficiale s-au modificat. Dacă în aprilie Cîţu vorbea de un deficit de 6.7% din PIB, în noiembrie, aproape de final de an, menţiona de pragul de 9,1% din PIB. Deci a fost mai aproape de realitate în perioada în care avea datele la zi. Să nu uităm, Comisia Europeană a cerut ca România să se încadreze sub ţinta de 3% până la finalul anului 2022.
Guvernul Cîţu încearcă să închidă, cel puţin pe hârtie, bugetul pe 2021 şi speră la o creştere economică de 4,5% şi la un deficit bugetar de 7% din PIB. Este cea mai optimistă dintre prognoze. Comisia Europeană vorbeşte de creştere de doar 3,3% pentru anul acesta, scrie Ziarul Financiar. Iar Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare vede o creştere a economiei de doar 3% în 2021.
Veniturile bugetului de stat în 2020:
- 322,52 miliarde lei
- + 0,4% faţă de 2019
- 31% din PIB
Cheltuielile bugetului de stat în 2020:
- 424,43 miliarde lei
- +14,8% faţă de 2019
- 40,8% din PIB
Deficitul bugetar în 2020:
- +53 milioane de lei faţă de 2019
- -101,9 miliarde miliarde lei
- 9,79% din PIB
- Sursa: Ministerul de Finanţe
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate