- Home
- Economic
- (29.01.2021, 04:07)
- Teona Tomoiaga
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România, după un an în care a cheltuit mai mult decât a încasat
- În 2020, deficitul bugetar al României a fost de 9,8% din PIB.
- România a cheltuit mai mult decât a încasat şi asta va costa
- A existat, însă, o uşoară creştere a veniturilor la bugetul de stat
Urmărește
651 afișări
România, după un an în care a cheltuit mai mult decât a încasat
Aproape 102 miliarde de lei. Adică 9,8% din PIB. Atât a fost deficitul bugetului de stat în 2020, anul în care pandemia a lovit puternic economia şi finanţele statului.
Într-un an de criză, a existat, surprinzător, o uşoară creştere a veniturilor la bugetul de stat, de 0,4% faţă de anul anterior. Deşi au scăzut semnificativ veniturile acumulate din impozitele pe profit, impozitele pe salarii sau chiar încasările din TVA, Guvernul a reuşit să ţină veniturile în echilibru în special cu banii veniţi pe proiecte europene.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk se implică tot mai mult în conflictele globale: După discuția cu Zelenski și Trump, miliardarul s-a întâlnit într-o locație secretă cu ambasadorul Iranului la ONU
-
Liderul nord-coreean Kim Jong Un ordonă producerea în masă a dronelor explozive
-
Războiul din Ucraina, ziua 996. Zelenski: Zece puncte ale planului intern de rezilienţă vor fi prezentate săptămâna viitoare / Noi sancţiuni împotriva Rusiei din partea UE
-
Guvernatorul Băncii Angliei îndeamnă la reconstruirea relaţiilor cu UE: Brexitul a subminat economia
Cheltuielile statului au crescut cu aproape 15% şi au depăşit 40% din PIB. Cel mai mult au crescut cheltuielile cu asistenţă socială, arată datele Finanţelor. Anul trecut, au crescut atât pensiile, cât şi alocaţiile copiilor. Şi pentru că sunt peste 8 milioane de beneficiari ai acestor creşteri, impactul a fost foarte mare.
Iniţial, legea bugetului pe 2020 era construită pe un deficit de 3,6%, înainte de pandemie. Ulterior, estimările oficiale s-au modificat. Dacă în aprilie Cîţu vorbea de un deficit de 6.7% din PIB, în noiembrie, aproape de final de an, menţiona de pragul de 9,1% din PIB. Deci a fost mai aproape de realitate în perioada în care avea datele la zi. Să nu uităm, Comisia Europeană a cerut ca România să se încadreze sub ţinta de 3% până la finalul anului 2022.
Guvernul Cîţu încearcă să închidă, cel puţin pe hârtie, bugetul pe 2021 şi speră la o creştere economică de 4,5% şi la un deficit bugetar de 7% din PIB. Este cea mai optimistă dintre prognoze.
Comisia Europeană vorbeşte de creştere de doar 3,3% pentru anul acesta, scrie Ziarul Financiar. Iar Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare vede o creştere a economiei de doar 3% în 2021.
Citește pe alephnews.ro: Trump îl numește pe Robert F. Kennedy Jr. în funcția de Secretar al Sănătății al SUA
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Copiii Adrianei Bahmuțeanu nu vor să o vadă! Ce a descoperit Protecția Copilului în telefoanele micuților
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe