România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol cultivată organic

România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol cultivată organic, adică cu produse agricole ecologice, potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, aferente anului 2015.

Urmărește
487 afișări
Imaginea articolului România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol cultivată organic

România este pe locul 9 în UE în ceea ce priveşte suprafaţa de teren agricol cultivată organic

Pe primul loc în clasament se află Spania, care a cultivat anul trecut produse „bio“ pe o suprafaţă de 1,4 mil. hectare, urmată de Franţa cu un milion de hectare cultivate şi Polonia cu 500.000 de hectare de agricultură ecologică.

În România, suprafaţa agricolă cultivată cu produse ecologice aproape că s-a triplat în ultimii zece ani de la circa 65.000 de hectare în 2006 la peste 175.000 de hectare anul trecut.

"Problema noastră principală este legată de forţa de muncă care «lipseşte cu desăvârşire». Oamenii preferă să lucreze în străinătate în domeniul agricol, pe salarii mai mari. Am rămas descoperiţi, de aia im-portăm. Occidentalilor le convine să ia forţă de muncă ieftină de la noi şi să ne livreze materia primă", spune Marin Dumbravă, manager al fermei ecologice Biodumbrava, aflată lângă Bucureşti.

Proximitatea faţă de Capitală îi asigură fermierului din Joiţa piaţă de desfacere, dar pe de altă parte forţa de muncă este mai scumpă decât în alte zone ale ţării. În plus, majoritatea lucrătorilor din sectorul agri¬col preferă să lucreze în străinătate pe salarii mai mari.

Potrivit MADR, termenul de agricultură ecologică, este similar cu agricultură organică sau biologică, produsele agricole "bio" fiind crescute cât mai natural, fiind interzisă utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanţilor şi pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor şi regulatorilor de creştere, hormonilor şi antibioticelor.

Raportată la suprafaţă agricolă a României, care este de circa 13 milioane de hectare, suprafaţa cultivată cu produse ecolo¬gice (175.000 de hectare) este nesemnificativă, reprezentând sub 1%. Produsele eco-logice sunt încă un segment de nişă din cauza preţului mai mare comparativ cu cel al produselor obişnuite.
 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici