România este printre ţările cu cea mai scumpă benzină din lume, în funcţie de puterea de cumpărare

România se numără printre ţările cu cel mai ridicat cost al benzinei din lume, calculat în funcţie de puterea de cumpărare, situându-se pe locul 11 după ponderea costului unui galon de benzină în venitul mediu zilnic, potivit unui studiu Bloomberg pentru 61 de ţări.

Urmărește
1922 afișări
Imaginea articolului România este printre ţările cu cea mai scumpă benzină din lume, în funcţie de puterea de cumpărare

România este printre ţările cu cea mai scumpă benzină din lume, în funcţie de puterea de cumpărare (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)

Un galon de benzină premium, adică circa patru litri, costă 4,92 de euro, în timp ce venitul mediu zilnic este de 28 de dolari (22,5 euro). Astfel, pentru cumpărarea a aproape patru litri de benzină, un român trebuie să plătească 22,04% din venitul mediu pe zi. Calculat pentru un litru de combustibil, ponderea este de 5,82% din venitul mediu zilnic.

În ceea ce priveşte preţul litrului de benzină, acesta se situează la 1,3 euro, scăzând cu 17% în ultimele şase luni în România, potrivit datelor Bloomberg.

Astfel, România se clasează pe locul 29 în rândul ţărilor luate în considerare de analiza Bloomberg, după preţul litrului de benzină.

Ţinând cont, însă, şi de salarii, România se plasează în clasamentul denumit "suferinţă la pompă" pe locul 11 în rândul celor 61 de state analizate.

Topul ţărilor cu cele mai mari preţuri la benzină este condus de Norvegia, unde un litru de benzină costă 1,96 de euro, fiind urmată de Turcia (1,79 euro) şi Hong Kong (1,72 euro).

În funcţie de preţ, România se află între Croaţia (1,31 euro pe litru), locul 28, şi Chile (1,26 euro pe litru), locul 30. Preţul unui litru de benzină este mai mic decât în România în ţări ca Lituania (1,29 euro pe litru) şi Estonia (1,21 euro pe litru).

În schimb, în Cehia (1,33 euro pe litru), Grecia (1,5 euro pe litru), Slovacia şi Slovenia (1,42 euro pe litru), benzina costă mai mult decât în România.

Organizat după "suferinţa la pompă", clasamentul Bloomberg este condus de Pakistan, unde pentru cumpărarea unui litru de benzină este necesară o treime din venitul mediu zilnic, care se situează la 3,55 dolari (2,8 euro).

Ţările care completează topul zece sunt India, Filipine, Indonesia, Turcia, Thailanda, Bulgaria, Africa de Sud, Nigeria şi China.

În Bulgaria, un litru pe benzină costă 1,19 euro, mai puţin decât în România, însă clasarea pe poziţia a şaptea în topul "suferinţei la pompă" este determinată de venitul mediu zilnic de 21 de dolari (16,9 euro). Astfel, pentru cumpărarea unui litru de bezină, un bulgar plăteşte 7,07% din venitul dintr-o zi.

Preţul unui litru de benzină în Ungaria este 1,23 de euro, un ungur acoperind această sumă cu 4,25% din venitul mediu pe zi (locul 16).

Venezuela ocupă ultima poziţie în ambele topuri, cu un preţ de 0,01 euro pe litru de benzină. Ultima dată când guvernul a încercat să reducă subvenţiile pentru benzină, în 1989, au avut loc revolte în urma cărora au murit sute de oameni.

În trimestru al doilea al acestui an, când a fost realizat precedentul studiu, România ocupa locul 23 în clasamentul preţurilor la benzină (1,41 euro pe litru) şi poziţia a noua în topul "suferinţei la pompă".

Clasamentul The Bloomberg Gas Price Ranking analizează 61 de ţări, luând în calcul preţul mediu al benzinei şi "suferinţa la pompă", care măsoară procentul din venitul mediu zilnic necesar pentru cumpărarea unui litru de benzină sau a unui galon de benzină. Datele sunt valabile pentru trimestrul al patrulea din acest an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici