- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România este una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune la turbulenţele externe
România este una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune la tulburenţele externe, având în vedere deficitul înalt de cont curent, creşterea acestuia fiind alimentată de avansul economic şi al consumului intern, potrivit Economist Intelligence Unit (EIU).
România este una dintre cele mai vulnerabile ţări din regiune la turbulenţele externe (Imagine: Mediafax Foto)
Finanţarea deficitului de cont curent s-a realizat în principal prin investiţii străine directe, însă aceste venituri se vor diminua, pe măsură ce procesul de privatizare se va finaliza, amintesc economiştii într-un raport al EIU.
"Europa Centrală şi de Est a beneficiat de creşterea încă puternică din zona euro, deşi în cazul unor state, precum România şi Bulgaria, cerinţele de finanţare externă sunt ridicate, astfel că aceste ţări sunt vulnerabile la schimbarea sentimentului investitorilor", se spune în raport.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Riscurile legate de nivelul înalt al deficitului de cont curent al României, care a atins anul trecut 14,2% din PIB, şi de finanţarea acestuia au fost subliniate de mai mulţi economişti naţionali şi internaţionali. Pentru acest an, estimările indică atingerea pragului de 15% din PIB.
În ceea ce priveşte ţările care au aderat la UE în 2004 şi 2007, exceptând Malta, EIU anticipează încetinirea creşterii economice la 4,9% în acest an şi la 4,7% în 2009, comparativ cu 6% anul trecut.
În acelaşi timp, economiştii prognozează o inflaţie de 5% în acest an, în statele menţionate, faţă de 4% anul trecut. Creşterea preţurilor va încetini la 3,5% anul viitor, potrivit raportului.
Comisia Naţională de Prognoză (CNP) anticipează pentru acest an o creştere a Produsului Intern Brut de 6,5%, după ce în 2007 avansul economic s-a situat la 6%.
Creşterea preţurilor de consum este prognozată, pentru finele anului, la 5,4%, sub nivelul de 6,57% consemnat în decembrie 2007. Pe medie, CNP estimează un avans al preţurilor de 7%, comparativ cu 4,84% anul trecut.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO