Astfel, 44 din cei 51 de analişti care au participat la sondaj au afirmat că Portugalia va trebui în cele din urmă să obţină ajutor financiar extern. Doar şapte din analiştii consultaţi consideră că într-o situaţie similară ar putea ajunge şi Spania.
În precedentul sondaj, derulat în noiembrie, 34 de economişti din 50 au estimat că guvernul de la Lisabona va fi forţat să apeleze la sprijinul financiar al UE.
Parlamentul irlandez a aprobat, în decembrie, un pachet de ajutor de 85 de miliarde de euro de la UE şi Fondul Monetar Internaţional (FMI), ţara urmând să se confrunte cu reduceri bugetare şi creşteri de impozite în următorii ani pentru a obţine capitalul suplimentar necesar asigurării stabilităţii sectorului bancar. Grecia a început anul trecut un program de asistenţă în valoare de 110 miliarde de euro UE şi FMI.
Portugalia, care la fel ca Irlanda încearcă să diminueze un deficit bugetar foarte mare prin măsuri ample de austeritate, a devenit ţinta speculaţiilor de pe pieţele financiare în privinţa unui ajutor extern.
Semnele că Portugalia se poate finanţa de pe piaţa financiară au fost susţinute miercuri după ce guvernul a vândut titluri în valoare de 500 de milioane de euro. Cererea a depăşit oferta de 2,6 ori, însă randamentul cerut a atins nivelul record de 3,69%.