România, în topul statelor din UE cu cele mai accesibile credite ipotecare

România se menţine în rândul statelor cu cele mai accesibile credite ipotecare din Uniunea Europeană, arată o analiză făcută de către compania de consultanţă financiară şi creditare ipotecară SVN Credit România, alături de brokerul Ipotecare.ro.

Urmărește
60 afișări
Imaginea articolului România, în topul statelor din UE cu cele mai accesibile credite ipotecare

România, în topul statelor din UE cu cele mai accesibile credite ipotecare

În cadrul studiului s-au luat considerare salariile medii la nivel naţional şi costurile cumpărării unui apartament cu două camere printr-un credit ipotecar pe 25 de ani.

Rata medie pentru cumpărarea unui apartament cu două camere în Bucureşti este de aproximativ 40% din salariul mediu net la nivel naţional, conform celor mai recente date. România înregistrează astfel cea mai favorabilă valoare a acestui indicator în regiune şi se numără printre ţările cu cele mai bune valori din Uniunea Europeană.

Comparativ cu sfârşitul anului trecut, când rata medie era de aproximativ 43%, procentul a scăzut datorită reducerii dobânzilor ipotecare, în special pe segmentul creditelor cu dobândă fixă, care reprezintă acum peste 90% din totalul creditelor ipotecare acordate.

„Nivelul dobânzilor ipotecare s-a redus în ultimul an în toate statele analizate, în special pe segmentul celor fixe, iar o scădere mai accentuată a dobânzilor variabile va fi înregistrată începând cu anul viitor. Avem printre cele mai reduse dobânzi din regiune şi în analizarea diferenţelor dintre dobânzile creditelor ipotecare practicate pe plan local şi cele din statele din vestul Europei trebuie luată în calcul şi rata inflaţiei, care în România este de peste două ori mai ridicată faţă de cea din zona euro”, a declarat managing partnerul companiei, Alexandru Rădulescu.

El a subliniat că în alte state membre UE, costurile totale ale creditelor ipotecare sunt mult mai ridicate, atât din cauza preţurilor mai mari ale imobilelor, cât şi din cauza comisioanelor şi taxelor asociate, care pot ajunge la zeci de mii de euro.

Potrivit analizei, rata medie pentru achiziţia unui apartament de două camere raportată la salariul mediu net variază în marile capitale europene. În Budapesta, rata este de 68,7%, în Varşovia de 84%, iar în Praga depăşeşte salariul mediu, ajungând la 103%. Valori mai scăzute se înregistrează în Roma (38%), Berlin (39%) şi Madrid (44%). Parisul este a doua cea mai puţin accesibilă capitală, cu o rată de 89%. Studiul a avut în vedere credite ipotecare pe 25 de ani cu avans de 15% şi dobândă fixă în primii cinci ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici