România încearcă în continuare să convingă UE că trebuie schimbat modul de calcul al deficitului
România va încerca în continuare să convingă celelalte state UE ca sumele transferate din fondul de pensii către Pilonul II (pensii private obligatorii) să nu mai intre în componenţa deficitului bugetului de stat, o decizie fiind aşteptată în decembrie, a declarat vineri preşedintele Traian Băsescu.
România încearcă în continuare să convingă UE că trebuie schimbat modul de calcul al deficitului (Imagine: Mediafax Foto)
"Să se ia în analiză posibilitatea ca cei care am trecut la modernizarea sistemului de pensii, adică la instituirea Pilonului II - care înseamnă mutarea banilor din fondul de pensii de stat în fonduri private - să beneficieze de scoaterea din deficitul bugetului de stat consolidat a sumelor, a procentului care a fost mutat în Pilonul II", a afirmat Băsescu într-o conferinţă de presă la Bruxelles, la finalul lucrărilor Consiliului European de toamnă.
România şi alte opt state UE au formulat o astfel de propunere, respinsă însă de către miniştrii de Finanţe ai Uniunii.
"Se va lua o decizie în decembrie, pentru că s-a făcut o analiză în care solicitarea celor nouă state nu a fost agreată la nivelul miniştrilor de Finanţe şi, sigur, s-a intervenit în consiliu şi cu alte argumente urmând să desfăşurăm o activitate de convingere a celorlalte state membre până în luna decembrie", a mai spus şeful statului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
Băsescu a declarat, marţi, că speră să găsească înţelegere la nivelul Consiliului European şi al Parlamentului European pentru scoaterea din deficitul bugetului de stat a deficitului fondului de pensii.
"Mandatul demnitarilor români care abordează problemele de stabilitate fiscală la nivel european şi naţional, în discuţiile cu Bruxelles-ul, e extrem de limpede: să încercăm să scoatem din deficitul bugetului de stat deficitul generat de bugetul de pensii. Apreciem că fără această abordare vom avea probleme în a ne asigurare resurse pentru propria dezvoltare şi, aşa cum spunea şi domnul preşedinte, ar fi incorect ca ţări care încearcă implementarea unui sistem modern, cu fonduri private de pensii, să fie penalizate exact pentru că au adoptat un sistem modern, care a contribuit şi el la crearea deficitelor la fondul de pensii", a declarat Băsescu.
În ultimii ani, bugetul asigurărilor sociale a fost sprijinit prin transferul unor sume de la bugetul de stat, pentru plata pensiilor. O astfel de procedură va fi aplicată şi anul viitor, când ar urma să fie alocată, conform proiectului de buget, o subvenţie de 12,8 miliarde lei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO