Există un nou trend pe piaţa interbancară, care sigur o să-ţi placă dacă plăteşti rate în lei. Banca Naţională vrea dobânzi cât mai scăzute la creditele în lei şi încearcă să introducă lichiditate în sistemul bancar. Astfel s-ar putea duce spre finanţarea statului şi a companiilor, afectate de criza generată de coronavirus. BNR a redus dobânda de referinţă de la 2,5% la 2% şi a luat decizia de a îngusta coridorul între dobânda minimă şi cea maximă, respectiv între 1,5% şi 2,5%.
„Asta înseamnă că băncile care au nevoie de bani pot să apeleze la Banca Naţională a României şi să plătească o dobândă de 2,5%. Ca să fac o traducere, pe piaţa interbancară, acolo unde se stabileşte Roborul între băncile comerciale, băncile nu ar avea de ce să coteze Roborul la mai mult de 2,5%, având în vedere că pot lua bani de la Banca Naţională a României la 2,5%”, spune Cristian Hostiuc, director editorial, Ziarul Financiar.
Decizia nu se va vedea imediat pentru cei care au rate la bancă, dar vor simţi o mică diferenţă.
„Scăderea nu va fi spectaculoasă pentru cei care, să spunem, au o rată de 1.500 de lei; poate să scadă la 1.470 de lei, adică, credeţi-mă, nu va fi ceva spectaculos. Dar important este trendul pe care l-a imprimat Banca Naţională a României, că vrea ca dobânzile la lei să fie dobânzi cât mai scăzute”, spune Cristian Hostiuc, director editorial, Ziarul Financiar.
BNR a mai luat o măsură, aceea de de a cumpăra titluri de stat de pe piaţa secundară. Astfel, BNR va printa bani atât cât este nevoie pentru a reduce dobânzile de pe piaţa titlurilor de stat, pentru a susţine cererea şi pentru a finanţa indirect bugetul de stat.