România îşi achită datoriile către Agenţia Spaţială Europeană

România îşi achită datoria către Agenţia Spaţială Europeană şi plăteşte prima tranşă pentru 2023, a anunţat Ministerul Cercetării. Din cauza datoriilor, România îşi pierduse dreptul de vot, care a fost recâştigat în 2022 după plata unei tranşe importante din restanţe.

Urmărește
678 afișări
Imaginea articolului România îşi achită datoriile către Agenţia Spaţială Europeană

România îşi achită datoriile către Agenţia Spaţială Europeană

Potrivit unui comunicat al Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCID), Guvernul a aprobat o hotărâre pentru plata contribuţiei financiare restante a României şi a contribuţiei financiare parţiale pentru anul 2023 la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Astfel, România va achita către ESA suma de 273.735.232 lei, reprezentând contribuţia financiară restantă a României pentru anii anteriori, dar şi prima tranşă a contribuţiei financiare pentru anul 2023 la programele opţionale ale Agenţiei Spaţiale Europene.

„Anul trecut Guvernul României a reuşit să recupereze dreptul de vot pentru ţara noastră în cadrul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), prin plata unei părţi importante din datoriile acumulate în perioada 2017-2019. Astăzi am stabilit o nouă premieră: România şi-a achitat absolut toate datoriile la ESA şi îşi plăteşte inclusiv prima tranşă aferentă anului 2023. Este un nou semnal puternic de sprijin pentru întreaga comunitate de cercetare românească. Participarea României la programele Agenţiei Spaţiale Europene aduce beneficii cuantificabile. Prin programele ESA, s-a obţinut un retur al contribuţiei naţionale de 86% pentru perioada în care contribuţia a fost achitată, capacităţile naţionale permiţând creşterea acestuia la 100%, un procent superior celui obţinut în programul de cercetare şi inovare al Uniunii Europene. ESA garantează statelor membre care sunt cu plăţile la zi, deci acum inclusiv României, un retur de minimum 93%”, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării.

Sumele alocate prin ESA pot fi utilizate de institutele de cercetare naţionale, de universităţi şi companii de înaltă tehnologie româneşti, pentru a permite accesul organizaţiilor din România la tehnologiile din patrimoniul ESA, în vederea dezvoltării şi promovării de capacităţi naţionale de cercetare, educaţionale şi industriale, în domeniile spaţial, aeronautic, securitate şi alte domenii conexe.

Totodată, participarea României la programele ESA creează noi locuri de muncă de înaltă calificare în cadrul celor 294 de entităţi româneşti eligibile pentru a încheia contracte cu ESA, asigurând un retur garantat şi un factor de multiplicare semnificativ pentru economie, arată ministerul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici