România, locul doi în topul ţărilor în tranziţie din Europa, după creşterea preţurilor la locuinţe
România se află pe locul doi în topul ţărilor în tranziţie din Europa în funcţie de creşterea preţurilor la locuinţe, cu o rată medie anuală de 40% în perioada 2004-2006, cu mult peste avansul Produsului Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor, de aproximativ 6%, se arată într-un raport al BERD.
România, locul doi în topul ţărilor în tranziţie din Europa
România este urmată de Letonia, Estonia, Lituania, Bulgaria, Rusia şi Armenia, unde preţurile la locuinţe au urcat, în perioada 2004 - 2006, cu o rată anuală de peste 20%, depăşind cu mult creşterea PIB pe cap de locuitor.
În principal, au crescut preţurile la locuinţele situate în marile oraşe şi regiunile de coastă, se arată în raport.
Pentru unele ţări aflate în tranziţie, precum Ungaria şi Slovacia, avansul preţurilor în sectorul rezidenţial a fost în mare parte în conformitate sau sub nivelul de creştere a veniturilor. Evoluţia vine după o perioadă cu un ritm rapid de creştere a preţurilor la locuinţe, determinată parţial de aderarea acestor ţări la Uniunea Europeană (UE).
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cornel Oţelea, singurul handbalist român care a câştigat de trei ori titlul mondial, a murit
-
Elon Musk reacţionează la comentariile privind gestul său de la învestirea lui Trump: „Atacul este atât de obosit”
-
Războiul din Ucraina, ziua 1064. Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
În ultima perioadă se remarcă o încetinire a avansului sau chiar o scădere a preţurilor la locuinţe, un exemplu fiind Ungaria, tendinţa reflectând ajustarea ofertei la cerere. În prima jumătate a anului 2007, doar câteva state au înregistrat creşteri în sectorul rezidenţial, printre acestea numărându-se Bulgaria şi Slovacia.
Potrivit datelor din raportul BERD, din punct de vedere al accesibilităţii locuinţelor, calculat ca raport între preţuri şi venituri la nivelul anului 2006, Bucureşti, Kiev, Riga, Vilnius şi Varşovia se află în urma altor capitale europene.
Toate economiile în tranziţie au beneficiat în ultimii ani de condiţii financiare favorabile, din punct de vedere al accesibilităţii creditelor. Lichiditatea mare la nivel global, împreună cu creşterea stabilităţii economice a regiunii, a dus la scăderea ratelor dobânzii.
De exemplu, în România, rata anuală a dobânzii pentru creditele ipotecare a scăzut de la 41% în 2001 la aproximativ 11% la jumătatea anului 2007.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO