România, locul patru în UE în funcţie de creşterea exporturilor de anul trecut
România ocupă poziţia a patra în Uniunea Europeană (UE) în privinţa creşterii exporturilor de anul trecut, de 28%, şi locul nouă în funcţie de avansul importurilor, de 20%, potrivit datelor Eurostat.
România, locul patru în UE în funcţie de creşterea exporturilor de anul trecut (Imagine: Shutterstock)
Exporturile României (intra şi extra UE) au urcat anul trecut la 37,3 miliarde de euro, în timp ce importurile au avansat la 46,8 miliarde de euro.
Pe primul loc în clasamentul creşterii exporturilor se plasează Estonia (35%), în top urmând Bulgaria şi Lituania (pe aceeaşi poziţie, cu un avans de 33%) şi Letonia (30%). Dintre cele 27 de state ale UE, indicatorul a scăzut anul trecut doar în Luxemburg (2%). Cel mai redus avans se observă la Irlanda (6%).
Prima poziţie în topul creşterii importurilor este ocupată de Lituania (34%), următoarele locuri fiind ocupate de Suedia (30%) şi Estonia (27%). Singurul stat comunitar în care importurile au scăzut este Grecia (21%). Totodată, Irlanda este unica ţară în care indicatorul a stagnat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cei trei suspecți arestați de poliția olandeză în cazul furtului Tezaurului Dacic vor fi reținuți pentru încă 2 săptămâni
-
A început războiul tarifelor. Administraţia Trump a lansat chiar acum tarife împotriva Chinei, Mexicului şi Canadei. Ottawa anunţă că va răspunde imediat cu o serie de contramăsuri
-
Cât dăm la apărare: MApN are zeci de contracte de achiziţie în derulare sau pregătire. Armata primeşte în 2025 un buget de 42,8 miliarde lei (8,5 miliarde euro), la care se adaugă credite de angajament, putând ajunge la 5,6% din PIB
-
David Popovici a cerut ordin de protecţie după ce un vecin a vrut să-i dea foc la maşina de 150.000 de euro
Eurostat menţionează că principalele exporturi ale statelor UE, precum cele de alimente, materii prime, chimicale, energie, vehicule şi utilaje, au crescut cu 23% în perioada analizată, iar importurile au avansat cu 24%.
Liderii UE în privinţa exporturilor sunt Germania (957,1 miliarde euro, în creştere cu 19%), Olanda (432,1 miliarde euro, în urcare cu 21%) şi Franţa (393 miliarde euro, avans de 13%).
Germania este, de asemenea, cel mai mare importator dintre membrii Uniunii (804,7 miliarde euro, în creştere cu 21%), urmată de Franţa (457,1 miliarde euro, cu 14% mai mult decât anul anterior) şi Marea Britanie (421,5 miliarde euro, în urcare cu 22%).
Cele mai mari excedente comerciale se observă la Germania, Irlanda şi Olanda, iar cele mai accentuate deficite sunt înregistrate de Marea Britanie, Franţa şi Spania.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO